Adama_Spyrale_1-31.05.21

Jakie państwa szczególnie zabiegały o ochronę i dlaczego?

15 lipca 2004

Wspólnotowy reżim ochrony oznaczeń geograficznych, nazw pochodzenia oraz świadectw szczególnego charakteru dla określonych typów produktów powstawał pod silnym naciskiem takich krajów jak Włochy i Francja, które tradycyjnie miały dużą liczbę oznaczeń, w szczególności dla win i serów, i starały się uzyskać dla nich dodatkową ochronę na poziomie wspólnotowym, zwłaszcza że w tym czasie producenci „markowych” serów, oliwy lub mięs zaczęli się coraz częściej uskarżać na masową produkcję imitacji ich produktów, zazwyczaj gorszej jakości.

Ich celem było zatem ustanowienie wspólnych reguł używania znaków chroniących tradycyjne i regionalne produkty rolne i artykuły spożywcze. Na mocy dwóch rozporządzeń wspólnotowych zostały ustanowione trzy rodzaje takich znaków:

Podstawą prawną funkcjonowania chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych jest Rozporządzenie Rady nr 2081/92/EWG z 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych dla produktów rolnych i artykułów spożywczych.

Podstawą prawną funkcjonowania świadectw szczególnego charakteru jest Rozporządzenie Rady nr 2082/92/EWG z 14 lipca 1992 r. w sprawie świadectw szczególnego charakteru dla produktów rolnych i artykułów spożywczych.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę