Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Informacja nt. zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego posiadających uprawnienia do handlu w Unii Europejskiej

1 grudnia 2004

Obecnie uprawnienia do handlu na terytorium krajów Unii Europejskiej posiadają 743 zakłady zajmujące się ubojem i rozbiorem mięsa, 381 zakładów przetwórstwa mięsa, 208 zakładów mleczarskich oraz 158 rybnych.

W trakcie trwania negocjacji okresy na dostosowanie od 6 miesięcy do 4 lat otrzymało 721 zakładów. Wśród nich istnieje grupa 28 podmiotów prowadzących działalność w zakresie wytwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego, które zakończyły restrukturyzację przed terminem wskazanym w wydanych przez Komisję Europejską Decyzjach oraz Traktacie Akcesyjnym.
Ponieważ zarówno załącznik XII Traktatu Akcesyjnego, jak i odpowiednie decyzje komisji są aktami prawnymi, które muszą być respektowane w Polsce wprost nie można bez zmian ww. aktów prawnych lub upłynięcia zawartych w nich terminów zakwalifikować zakładów do eksportu na terytorium UE
Działania dotyczące zmian powyższych regulacji przez KE prowadzone są zarówno przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jak i Głównego Lekarza Weterynarii.
Na początku grudnia br. planowane jest spotkanie w Brukseli dotyczące zakończenia prac przygotowujących odpowiednie zmiany i mamy nadzieję, że pod koniec br. lub na początku stycznia 2005r. zakłady spełniające wymagania UE, a będące jeszcze w okresie przejściowym, będą mogły być zakwalifikowane do handlu wewnątrz wspólnoty.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę