Obecnie uprawnienia do handlu na terytorium krajów Unii Europejskiej posiadają 743 zakłady zajmujące się ubojem i rozbiorem mięsa, 381 zakładów przetwórstwa mięsa, 208 zakładów mleczarskich oraz 158 rybnych.
W trakcie trwania negocjacji okresy na dostosowanie od 6 miesięcy do 4 lat
otrzymało 721 zakładów. Wśród nich istnieje grupa 28 podmiotów prowadzących
działalność w zakresie wytwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego, które
zakończyły restrukturyzację przed terminem wskazanym w wydanych przez Komisję
Europejską Decyzjach oraz Traktacie Akcesyjnym.
Ponieważ zarówno załącznik
XII Traktatu Akcesyjnego, jak i odpowiednie decyzje komisji są aktami prawnymi,
które muszą być respektowane w Polsce wprost nie można bez zmian ww. aktów
prawnych lub upłynięcia zawartych w nich terminów zakwalifikować zakładów do
eksportu na terytorium UE
Działania dotyczące zmian powyższych regulacji
przez KE prowadzone są zarówno przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jak i
Głównego Lekarza Weterynarii.
Na początku grudnia br. planowane jest
spotkanie w Brukseli dotyczące zakończenia prac przygotowujących odpowiednie
zmiany i mamy nadzieję, że pod koniec br. lub na początku stycznia 2005r.
zakłady spełniające wymagania UE, a będące jeszcze w okresie przejściowym, będą
mogły być zakwalifikowane do handlu wewnątrz wspólnoty.