W ciągu ostatnich dwudziestu lat rolnicy UE zmagali się z różnymi epidemiami i chorobami odzwierzęcymi: począwszy od choroby wściekłych krów, poprzez pryszczycę, a skończywszy na "ptasiej" i "świńskiej" grypie. Choroby te, czasem katastrofalne w skutkach, uświadomiły wszystkim znaczenie identyfikowalności (ang. traceability), czyli możliwości lokalizowania i śledzenia żywności na poszczególnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, na przykład poprzez wykorzystanie kodów kreskowych, paszportów zwierząt czy kolczyków.
Jednak konsumenci nie zawsze są świadomi korzyści, jakie niesie ze sobą takie rozwiązanie, a przemysł spożywczy niekiedy postrzega przepisy UE w tej dziedzinie jako uciążliwe.
W dniach 14-20 czerwca odbędzie się Europejski Tydzień Weterynaryjny English . Imprezy organizowane z tej okazji w poszczególnych krajach UE będą miały na celu podniesienie świadomości społeczeństwa na temat identyfikacji i możliwości śledzenia w obrębie łańcucha żywnościowego. W Brukseli tydzień rozpocznie się dwudniową konferencją, na której poruszone zostaną różne kwestie, w tym elektroniczne znakowanie owiec oraz znakowanie i śledzenie w rolnictwie ekologicznym i handlu światowym.
Identyfikowalność pomaga organom krajowym zmniejszyć zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska lub łańcucha dostaw, których źródłem są choroby odzwierzęce lub skażone produkty spożywcze. Pomaga także w zagwarantowaniu pochodzenia regionalnych specjałów takich jak szynka parmeńska czy wołowina irlandzka.
Od 2002 r. wszystkie przedsiębiorstwa z branży żywności i pasz muszą być w stanie szybko zidentyfikować źródło pochodzenia i cel podróży swoich produktów. Producenci muszą również powiadomić władze o potencjalnym ryzyku i wycofać z rynku wszystkie niebezpieczne produkty.
"Dziś uznajemy za oczywiste, że znamy historię każdego kawałka wołowiny lub że jesteśmy w stanie prześledzić cykl życia każdej owcy w Unii Europejskiej i każdego produktu spożywczego w łańcuchu żywnościowym", powiedział komisarz ds. zdrowia John Dalli. "Ten poziom ochrony zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności nie został jednak osiągnięty w ciągu jednej nocy".
8149018
1