Traktat Rzymski podpisany 25 III 1955 roku powołujący Europejską Wspólnotę
Gospodarczą (EWG) wyznaczył jako zasadnicze cele Wspólnej Polityki Rolnej (Common
Agriculture Policy –ang.): podniesienie wydajności rolnictwa przez: unowocześnienie,
racjonalizację produkcji, wspieranie postępu technicznego, optymalne
wykorzystanie czynników produkcji, zwłaszcza siły roboczej oraz zapewnienie
ludności rolniczej godziwych warunków życia jak i zwiększenie dochodów
rolników.
Ważnym elementem WPR są: stabilizacja rynku artykułów rolnych oraz
zapewnienie odpowiedniego zaopatrzenia w produkty rolne a także umożliwienie
konsumentom kupna produktów rolnych po "rozsądnych" cenach.
Wspólna polityka rolna polega na odgórnej organizacji rynków poszczególnych
produktów (np. zboża, masła, mięsa). Zakres oraz formy tej organizacji są różne
dla różnych artykułów rolnych w zależności od znaczenia, specyfiki oraz
sytuacji na rynku. Wspólną Polityką Rolną kształtują trzy podstawowe
zasady:
Narzędziami za pomocą, których realizuje się wyżej wymienione zasady jest:
Wspólna Polityka Rolna w zamierzeniach twórców ma zapewnić
samowystarczalność Wspólnoty w zakresie zaopatrzenia w większość artykułów
żywnościowych, wzrost wydajności gospodarstw rolnych, stabilizację cen
artykułów rolnych oraz nadwyżki (zboża, mięsa, mleka, warzyw, owoców), których
większość jest sprzedawana w państwach trzecich, ale eksport ten jest
subsydiowany. WPR posiada też swoich krytyków.
Argumenty krytyczne koncentrują się na tym, że:
Działania w kierunku zreformowania Wspólnej Polityki Rolnej rozpoczęto w połowie lat osiemdziesiątych. Podstawowym celem reformy jest zwiększenie konkurencyjności artykułów rolnych i spożywczych pochodzących ze Wspólnoty na rynkach światowych, ograniczenie nadwyżek w produkcji rolnej oraz polepszenie stanu środowiska naturalnego.
Reforma zakłada między innymi: