Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Holandia wyeksportowała mniej owoców i warzyw

7 września 2009
W pierwszym kwartale bieżącego roku eksport owoców i warzyw z Holandii był o 25% mniejszy niż rok wcześniej. W kwietniu sytuacja uległa pewnej poprawie i spadek w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku zmniejszył się do 20%. Powodem tego było opóźnienie sezonu w uprawie warzyw i truskawek pod szkłem, niskie zbiory gruszek i marchwi oraz stosunkowo duże zapasy jabłek w innych krajach Unii.

Pewne znaczenie miało też osłabienie rubla, w związku z czym holenderskie produkty były za drogie. Natomiast eksport cebuli w omawianym okresie zwiększył się o 2%. Znacznie wzrosła sprzedaż cebuli na rynkach Afryki i Malezji, natomiast eksport do Rosji spadł o 66%. Eksport do Niemiec, dotychczas głównego odbiorcy holenderskich owoców i warzyw, zmniejszył się o 13%. Spadł przede wszystkim eksport ogórków, papryki, pomidorów, porów, marchwi i kapusty. Eksport do Wielkiej Brytanii zmniejszył się o 18%, do Francji – o 3%, a do Rosji – o 53%. Natomiast sprzedaż holenderskich owoców i warzyw na rynku belgijskim wzrosła o 26%. Eksport cebuli z Holandii do innych krajów Unii wzrósł o 14%, a do krajów trzecich (głównie Rosji) spadł o 6%.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę