W pierwszym kwartale bieżącego roku eksport owoców i warzyw z Holandii był o 25% mniejszy niż rok wcześniej. W kwietniu sytuacja uległa pewnej poprawie i spadek w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku zmniejszył się do 20%. Powodem tego było opóźnienie sezonu w uprawie warzyw i truskawek pod szkłem, niskie zbiory gruszek i marchwi oraz stosunkowo duże zapasy jabłek w innych krajach Unii.
Pewne znaczenie miało też osłabienie rubla, w związku z czym holenderskie produkty były za drogie. Natomiast eksport cebuli w omawianym okresie zwiększył się o 2%. Znacznie wzrosła sprzedaż cebuli na rynkach Afryki i Malezji, natomiast eksport do Rosji spadł o 66%. Eksport do Niemiec, dotychczas głównego odbiorcy holenderskich owoców i warzyw, zmniejszył się o 13%. Spadł przede wszystkim eksport ogórków, papryki, pomidorów, porów, marchwi i kapusty. Eksport do Wielkiej Brytanii zmniejszył się o 18%, do Francji – o 3%, a do Rosji – o 53%. Natomiast sprzedaż holenderskich owoców i warzyw na rynku belgijskim wzrosła o 26%. Eksport cebuli z Holandii do innych krajów Unii wzrósł o 14%, a do krajów trzecich (głównie Rosji) spadł o 6%.