Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Buraki

19 czerwca 2002

Liczba plantatorów buraków cukrowych w Polsce w 1999 roku wynosiła 137,1 tyś. i była o 17,7% niższa w stosunku do roku 1998. Średni obszar plantacji w okresie 1990-99 wzrósł z 1,15 ha do 2,71 ha (wzrost o 135%). O ile w pierwszej połowie lat 90-tych średni obszar plantacji buraków cukrowych rósł w tempie 5% rocznie, to w 1998 r. i w 1999 r. zwiększył się odpowiednio aż o 16% i 11%.
W latach 1990-99 powierzchnia plantacji buraków cukrowych podlegała znaczącym wahaniom (od 361 tys. ha w 1991 r. do 453 tys. w 1996 r.). W 1999 r. powierzchnia plantacji spadła do 372 tys. ha. Dla porównania w UE w 1999 r. większą powierzchnię pod burakiem cukrowym miały jedynie Niemcy (487,6 tys. ha) i Francja (444 tys. ha). Na te dwa kraje przypadało ponad 45% powierzchni plantacji ogółem w UE-15.

W latach 90-tych, na skutek spadku nawożenia organicznego i mineralnego, wzrosło w Polsce uzależnienie plonów od czynników klimatycznych. W drugiej połowie lat 80-tych plony wahały się od 332 dt/ ha w 1987 r. do 380 dt/ ha w 1990 r. czyli rozpiętość wynosiła około 50 dt/ ha. Natomiast w latach 1990-99 różnica między najwyższym (394 dt/ ha) a najniższym (292 dt/ ha) plonem wzrosła dwukrotnie, do 100 dt/ ha. W porównaniu z większością krajów UE plony buraków cukrowych są w Polsce relatywnie niskie (344 dt/ ha w 1999 r.). Wynika to nie tylko z ograniczeń w stosowaniu środków plonotwórczych, ale również ze zróżnicowanych kwalifikacji i staranności pracy plantatorów, bowiem najlepsi z nich osiągają plony zbliżone do średniej unijnej (około 554 dt/ ha). W 1999 r. wśród krajów Unii najwyższe plony uzyskano we Francji (724,8 dt/ ha), Austrii (661 dt/ ha) i Grecji (588,4 dt/ ha) i niższe zaś we Włoszech (498,8 dt/ ha) i Finlandii(234,5 dt/ ha).

O wielkości produkcji cukru decydują nie tylko zbiory buraków, ale także zawartość cukru w korzeniach. W ostatnich latach również w Polsce przemysł cukrowniczy rozpoczął upowszechnianie odmian wysokocukrowych w rezultacie czego tzw. wydatek cukru wzrósł ponad 12%, a w 1998 r. wyniósł prawie 14%, a więc tyle co średnio w UE. W 1999 r. produkcja cukru w Polsce osiągnęła poziom 1 809 tys. ton, podczas gdy we Francji wyniosła 4 723 tys. ton, a w Niemczech 4 045 tys. ton. Produkcja cukru surowego z 1 ha powierzchni uprawy buraków cukrowych w 1999 r. wyniosła szacunkowo w Polsce 5,27 t /ha, a więc zdecydowanie mniej niż we Francji (12,61 t / ha) czy Austrii (11,55 t / ha).

Produkcja cukru w Polsce i UE w 1999 r. (mln.ton)


 

Źródło: SAEPR FAPA

POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę