Liczba plantatorów buraków cukrowych w Polsce w 1999 roku wynosiła 137,1 tyś.
i była o 17,7% niższa w stosunku do roku 1998. Średni obszar plantacji w okresie
1990-99 wzrósł z 1,15 ha do 2,71 ha (wzrost o 135%). O ile w pierwszej połowie
lat 90-tych średni obszar plantacji buraków cukrowych rósł w tempie 5% rocznie,
to w 1998 r. i w 1999 r. zwiększył się odpowiednio aż o 16% i 11%.
W latach 1990-99 powierzchnia plantacji buraków cukrowych podlegała znaczącym
wahaniom (od 361 tys. ha w 1991 r. do 453 tys. w 1996 r.). W 1999 r. powierzchnia
plantacji spadła do 372 tys. ha. Dla porównania w UE w 1999 r. większą powierzchnię
pod burakiem cukrowym miały jedynie Niemcy (487,6 tys. ha) i Francja (444 tys.
ha). Na te dwa kraje przypadało ponad 45% powierzchni plantacji ogółem w UE-15.
W latach 90-tych, na skutek spadku nawożenia organicznego i mineralnego, wzrosło w Polsce uzależnienie plonów od czynników klimatycznych. W drugiej połowie lat 80-tych plony wahały się od 332 dt/ ha w 1987 r. do 380 dt/ ha w 1990 r. czyli rozpiętość wynosiła około 50 dt/ ha. Natomiast w latach 1990-99 różnica między najwyższym (394 dt/ ha) a najniższym (292 dt/ ha) plonem wzrosła dwukrotnie, do 100 dt/ ha. W porównaniu z większością krajów UE plony buraków cukrowych są w Polsce relatywnie niskie (344 dt/ ha w 1999 r.). Wynika to nie tylko z ograniczeń w stosowaniu środków plonotwórczych, ale również ze zróżnicowanych kwalifikacji i staranności pracy plantatorów, bowiem najlepsi z nich osiągają plony zbliżone do średniej unijnej (około 554 dt/ ha). W 1999 r. wśród krajów Unii najwyższe plony uzyskano we Francji (724,8 dt/ ha), Austrii (661 dt/ ha) i Grecji (588,4 dt/ ha) i niższe zaś we Włoszech (498,8 dt/ ha) i Finlandii(234,5 dt/ ha).
O wielkości produkcji cukru decydują nie tylko zbiory buraków, ale także zawartość cukru w korzeniach. W ostatnich latach również w Polsce przemysł cukrowniczy rozpoczął upowszechnianie odmian wysokocukrowych w rezultacie czego tzw. wydatek cukru wzrósł ponad 12%, a w 1998 r. wyniósł prawie 14%, a więc tyle co średnio w UE. W 1999 r. produkcja cukru w Polsce osiągnęła poziom 1 809 tys. ton, podczas gdy we Francji wyniosła 4 723 tys. ton, a w Niemczech 4 045 tys. ton. Produkcja cukru surowego z 1 ha powierzchni uprawy buraków cukrowych w 1999 r. wyniosła szacunkowo w Polsce 5,27 t /ha, a więc zdecydowanie mniej niż we Francji (12,61 t / ha) czy Austrii (11,55 t / ha).
Produkcja cukru w Polsce i UE w 1999 r. (mln.ton)
Źródło: SAEPR FAPA