W roku 2008, w ramach reformy WPR, powstanie Wspólna Organizacja Rynków, obejmująca wszystkie dotychczas odrębne sektory. Poszczególne komitety zarządzające zastąpi jeden Komitet Zarządzający.
Obowiązującym aktem prawnym jest Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ( rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku ).
Wspólna organizacja rynku mleka i przetworów mlecznych obejmuje następujące produkty:
· Mleko i śmietana
· Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, zagęszczone albo niezagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, niearomatyzowane i niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao
· Serwatka zagęszczona albo niezagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, zawierające lub nie dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
· Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywanie z mleka; mleczne produkty do smarowania o zawartości tłuszczu większej niż 75 %, ale niższej od 80 %
· Sery i twarogi
· Laktoza i syrop laktozowy niezawierający dodatków aromatyzujących ani barwiących, zawierający w masie mniej niż 99 % laktozy wyrażonej jako laktoza bezwonna w przeliczeniu na sucha masę
· Syrop laktozowy zawierający dodatki aromatyzujące i barwiące
· komponenty dla zwierząt zawierające produkty mleczarskie.
Rynek mleka i przetworów mlecznych należy do najbardziej wspieranych w UE. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej na rynku tym stosowany jest system kwot mlecznych oraz mechanizmy interwencyjne.
Skup interwencyjny masła uruchamia się wtedy, gdy cena rynkowa spada poniżej 92% ceny interwencyjnej.
Interwencja polega na stosowaniu dopłat do:
· prywatnego przechowywania masła, OMP i serów, których celem jest utrzymanie równowagi rynkowej poprzez udzielanie dopłat do przechowywania nadwyżek danego produktu;
· przetwórstwa, które umożliwiają zagospodarowanie nadwyżek przetworów mleczarskich poprzez zastąpienie alternatywnych surowców w produktach przetworzonych na surowce mleczne;
· konsumpcji produktów mlecznych, których celem jest zagospodarowanie nadwyżek przetworów mleczarskich oraz zwiększenie spożycia mleka i produktów mlecznych wśród młodzieży szkolnej;
· stosowaniu zakupów i sprzedaży masła oraz odtłuszczonego mleka w proszku (OMP).
Aby ograniczyć nadprodukcję mleka w krajach Wspólnoty, Rada Ministrów Unii Europejskiej wprowadziła w 1984 roku kontyngenty mleczne;
1. kontyngent ustalany jest dla każdego państwa UE przekroczenie limitu dopuszczalnej produkcji powoduje nakładanie kar na poszczególnych producentów
2. istnieją dwa rodzaje kontyngentów; na dostarczanie mleka do mleczarni i na bezpośrednią
sprzedaż
3. indywidualne kontyngenty, ustalane w oparciu o zawartość tłuszczu w mleku, określane są dla każdego producenta
4. indywidualne kontyngenty mogą podlegać transferom między poszczególnymi gospodarstwami drogą sprzedaży, dzierżawy, dziedziczenia
5. kontyngenty może kupić państwo i przekazać je innym producentom
W 2003 roku uzgodniono reformę rynku mleka i przetworów mlecznych. Główne elementy reformy to:
· Zakończenie interwencji na rynku mleka w 1 kwietnia 2015 roku; do tego czasu kwoty mleczne mają być stopniowo podnoszone
· obniżenie cen interwencyjnego skupu masła i odtłuszczonego mleka w proszku, których celem było zwiększenie roli sygnałów rynkowych
· częściowa rekompensata dla gospodarstw mlecznych z tytułu obniżenia ceny
interwencyjnej
· obniżenie opłat dodatkowych
W 2008 roku kwoty mleczne zwiększono o 2%.
LEGISLACJA UE
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 1788/2003 z dnia 29 września 2003 r. ustanawiające opłatę wyrównawczą w sektorze mleka i przetworów mlecznych
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych