Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Branżowe regulacje mleka i przetworów

19 czerwca 2002

W roku 2008, w ramach reformy WPR, powstanie Wspólna Organizacja Rynków, obejmująca wszystkie dotychczas odrębne sektory. Poszczególne komitety zarządzające zastąpi jeden Komitet Zarządzający.

Obowiązującym aktem prawnym jest Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ( rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku ).


Wspólna organizacja rynku mleka i przetworów mlecznych obejmuje następujące produkty:

· Mleko i śmietana
· Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, zagęszczone albo niezagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, niearomatyzowane i niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao
· Serwatka zagęszczona albo niezagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, zawierające lub nie dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
· Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymywanie z mleka; mleczne produkty do smarowania o zawartości tłuszczu większej niż 75 %, ale niższej od 80 %
· Sery i twarogi
· Laktoza i syrop laktozowy niezawierający dodatków aromatyzujących ani barwiących, zawierający w masie mniej niż 99 % laktozy wyrażonej jako laktoza bezwonna w przeliczeniu na sucha masę
· Syrop laktozowy zawierający dodatki aromatyzujące i barwiące
· komponenty dla zwierząt zawierające produkty mleczarskie.

Rynek mleka i przetworów mlecznych należy do najbardziej wspieranych w UE. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej na rynku tym stosowany jest system kwot mlecznych oraz mechanizmy interwencyjne.
Skup interwencyjny masła uruchamia się wtedy, gdy cena rynkowa spada poniżej 92% ceny interwencyjnej.

Interwencja polega na stosowaniu dopłat do:
· prywatnego przechowywania masła, OMP i serów, których celem jest utrzymanie równowagi rynkowej poprzez udzielanie dopłat do przechowywania nadwyżek danego produktu;
· przetwórstwa, które umożliwiają zagospodarowanie nadwyżek przetworów mleczarskich poprzez zastąpienie alternatywnych surowców w produktach przetworzonych na surowce mleczne;
· konsumpcji produktów mlecznych, których celem jest zagospodarowanie nadwyżek przetworów mleczarskich oraz zwiększenie spożycia mleka i produktów mlecznych wśród młodzieży szkolnej;
· stosowaniu zakupów i sprzedaży masła oraz odtłuszczonego mleka w proszku (OMP).

Aby ograniczyć nadprodukcję mleka w krajach Wspólnoty, Rada Ministrów Unii Europejskiej wprowadziła w 1984 roku kontyngenty mleczne;
1. kontyngent ustalany jest dla każdego państwa UE przekroczenie limitu dopuszczalnej produkcji powoduje nakładanie kar na poszczególnych producentów
2. istnieją dwa rodzaje kontyngentów; na dostarczanie mleka do mleczarni i na bezpośrednią
sprzedaż
3. indywidualne kontyngenty, ustalane w oparciu o zawartość tłuszczu w mleku, określane są dla każdego producenta
4. indywidualne kontyngenty mogą podlegać transferom między poszczególnymi gospodarstwami drogą sprzedaży, dzierżawy, dziedziczenia
5. kontyngenty może kupić państwo i przekazać je innym producentom

W 2003 roku uzgodniono reformę rynku mleka i przetworów mlecznych. Główne elementy reformy to:
· Zakończenie interwencji na rynku mleka w 1 kwietnia 2015 roku; do tego czasu kwoty mleczne mają być stopniowo podnoszone
· obniżenie cen interwencyjnego skupu masła i odtłuszczonego mleka w proszku, których celem było zwiększenie roli sygnałów rynkowych
· częściowa rekompensata dla gospodarstw mlecznych z tytułu obniżenia ceny
interwencyjnej
· obniżenie opłat dodatkowych

W 2008 roku kwoty mleczne zwiększono o 2%.

LEGISLACJA UE
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 1788/2003 z dnia 29 września 2003 r. ustanawiające opłatę wyrównawczą w sektorze mleka i przetworów mlecznych
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę