W 2007 r. może być w Polsce ok. 12,5 tys. gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną - wynika z prognoz zaprezentowanych we wtorek podczas I Forum Producentów Żywności Ekologicznej w Warszawie.
W 2006 roku gospodarstw ekologicznych było w naszym kraju ok. 9,2 tys., rok wcześniej ok. 7,2 tys.
Chociaż produkcję żywności metodami ekologicznymi podejmuje coraz więcej rolników, nadal stanowi ona margines. Gospodarstwa ekologiczne - to zaledwie 0,6 proc. wszystkich gospodarstw rolnych w Polsce.
Jak zauważył wiceminister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, na świecie jest coraz większa konkurencja w dziedzinie produkcji rolnej. Wiele krajów, m.in. Rosja, Ukraina, Brazylia czy Chiny ma potencjalne możliwości rozwoju rolnictwa. Trzeba zatem poszukiwać możliwości produkcji niszowej, a taką jest żywność ekologiczna, "zdrowa", bez stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin.
Aby produkcja ekologiczna była opłacalna, musi być jednak wspierana - mówił Ardanowski. Zapewnił, że są na to środki w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Pomoc powinna polegać przede wszystkim na dofinansowaniu gospodarstw, które faktycznie produkują żywność na rynek.
Dotychczas najwięcej było dotacji do ekologicznych łąk i pastwisk oraz do traw na gruntach rolnych. Zdaniem wiceministra, jest to "wyłudzanie pieniędzy". Dopłaty wynosiły, w zależności od rodzaju produkcji, od 260 do 1800 zł na hektar.
Wiceszef resortu rolnictwa podkreślił, że żywność ekologiczna jest przeznaczona dla konsumentów świadomych, a także zamożnych, gdyż jest droższa. Tacy klienci mieszkają głównie w dużych miastach. Gospodarstwa ekologiczne są zaś rozproszone po całym kraju, a produkcja jest jeszcze mała.
Szacuje się, że w 2007 roku na świecie pod uprawami ekologicznymi będzie 6,9 mln ha, najwięcej w Australii - 11,8 mln ha. W Europie najbardziej rozwinięte rolnictwo ekologiczne mają Austria, Włochy i Niemcy.
W Polsce areał upraw ekologicznych wynosił w 2005 r. ok. 160 tys. ha. Średnia wielkość gospodarstwa - to 23 ha. W strukturze upraw najwięcej zajmują uprawy rolnicze (w tym trawy) - 55 proc. oraz łąki i pastwiska - 37 proc. Warzywa zajmują 1 proc. areału, 7 proc. stanowią sady.
W 2006 r. producenci ekologicznej żywności utworzyli grupę pod nazwa O!eko. W jej skład wchodzi kilka firm przetwórczych, którzy zdecydowali się wytwarzać ekologiczne produkty pod wspólna nazwą, a także wspólnie prowadzić marketing i dystrybucję.
7069745
1