ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 29 lipca 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) dżemu;
2) dżemu ekstra;
3) konfitury;
4) konfitury ekstra;
5)
galaretki;
6) galaretki ekstra;
7) marmolady;
8) marmolady
galaretkowej;
9) marmolady twardej lub miękkiej z owoców innych niż
cytrusowe;
10) powideł śliwkowych;
11) słodzonego przecieru z kasztanów
jadalnych.
2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wyrobów, o których mowa w ust. 1, przeznaczonych do wytwarzania:
1) wyrobów piekarniczych;
2) pieczywa cukierniczego;
3)
herbatników.
§ 2.
1. Dżem, dżem ekstra, galaretka, galaretka ekstra, marmolada, marmolada galaretkowa, marmolada twarda z owoców innych niż cytrusowe oraz słodzony przecier z kasztanów jadalnych zawierają nie mniej niż 60% ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie.
2. Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
1) wyrobach określonych jako "niskosłodzone", w tym:
a) dżemie i dżemie ekstra - wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż
50%,
b) konfiturach i konfiturach ekstra - wynosi nie więcej niż 45%,
c)
galaretce i galaretce ekstra - wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż
32%;
2) marmoladzie miękkiej z owoców innych niż cytrusowe - wynosi nie mniej niż
57%;
3) powidłach śliwkowych - wynosi nie mniej niż 54%.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą wyrobów, w których cukry zostały całkowicie lub częściowo zastąpione substancjami słodzącymi.
§ 3.
1. Do wyrobów, o których mowa w § 1 ust. 1, można dodać:
1) miód, w celu całkowitego albo częściowego zastąpienia cukrów;
2)
spożywcze oleje i tłuszcze jako środki przeciwpieniące;
3) pektynę;
4)
napój spirytusowy;
5) wyrób winiarski;
6) likier winny;
7)
orzechy;
8) aromatyczne zioła;
9) przyprawy;
10) wanilię;
11)
ekstrakty waniliowe;
12) wanilinę;
13) syrop skrobiowy;
14) substancje
dodatkowe w rozumieniu przepisów w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych,
substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania.
2. Niezależnie od składników, o których mowa w ust. 1, do:
1) dżemu, dżemu ekstra, galaretki i galaretki ekstra można dodać:
a) skórkę z owoców cytrusowych,
b) liście z Pelargonium odoratissimum,
jeżeli wyroby te są wytwarzane z owoców pigwy,
c) sok z owoców cytrusowych,
jeżeli wyroby te są wytwarzane z owoców innych niż owoce cytrusowe;
2) dżemu można dodać sok owocowy;
3) dżemu i dżemu ekstra wytwarzanych z
owoców dzikiej róży, truskawek, malin, agrestu, czerwonych porzeczek, śliwek i
rabarbaru można dodać soki z czerwonych owoców;
4) dżemu i galaretki
wytwarzanych z truskawek, malin, agrestu, czerwonych porzeczek i śliwek można
dodać sok z buraków ćwikłowych;
5) marmolady, marmolady galaretkowej lub
marmolady z owoców innych niż cytrusowe można dodać olejki eteryczne z owoców
cytrusowych.
§ 4.
1. Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej wyrobów, o których mowa w § 1 ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej surowców przeznaczonych do produkcji wyrobów, o których mowa w § 1 ust. 1, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 5.
Wyroby, o których mowa w § 1 ust. 1, oraz surowce przeznaczone do ich produkcji mogą, do dnia 31 grudnia 2003 r., nie spełniać wymagań w zakresie jakości handlowej określonych w rozporządzeniu, o ile spełniają dotychczasowe wymagania w zakresie jakości.
§ 6.
Przepisy § 1 ust. 1 pkt 9 i 10, § 3 ust. 1 pkt 13 oraz załącznika nr 1 do rozporządzenia w zakresie wymagań dotyczących jakości handlowej wyrobów, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 9 i 10, tracą moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 7. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi
z dnia 29 lipca 2003 r. (poz. 1398)