FAMMU/FAPA podaje, że w pierwszych siedmiu miesiącach 2013 r. Paragwaj wyeksportował łącznie 129,3 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 30 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Wartym zauważenia jest wysoki poziom eksportu odnotowany w lipcu br., który wyniósł 22,2 tys. ton, i był o 7 proc. wyższy niż poprzedni rekordowy poziom z kwietnia br. - 20,7 tys. ton.
Lipcowe dostawy do Chile wzrosły do 1,8 tys. ton (w większości chłodzona wołowina w średniej cenie 5,75 USD/kg FOB). Wysyłki do Izraela zwiększyły się do 2,3 tys. ton, natomiast do Brazylii wzrosły o 25 proc. do ponad 2 tys. ton. Dla porównania eksport do Rosji obniżył się o 28 proc. do nieco ponad 11 tys. ton.
Tym niemniej Rosja pozostaje najważniejszym rynkiem zbytu dla Paragwajczyków, choć jej znaczenie zmalało w ostatnim czasie. W lipcu br. udział tego kraju w paragwajskim handlu wołowiną wynosił 50 proc., gdy tymczasem w lipcu 2012 r. kształtował się na poziomie 80 proc.