Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ta wiosna gorsza dla handlowców

10 maja 2005

Amatorzy „wiosennej” jajecznicy (ze szczypiorem) zapłacą w tym roku drożej, bo droższy jest i szczypior i jaja. Powód – bardzo długa i mroźna zima, a teraz wiosenne chłody. Rok temu jaja sprzedawane były w cenie od 0,24 do 0,35 zł za sztukę teraz 3-4 grosze drożej. Szczypior jest droższy od 20 do 30 groszy za pęczek (0,70 – 1,10 zł/pęczek).

Handel jest niewielki, koszty wyższe, a ceny takie jak rok temu – narzekają producenci większości nowalijek. Nawet tu gdzie nastąpił wzrost cen i tak nie rekompensuje to naszych kosztów produkcji. Mimo, że za kilka dni Wielkanoc, sprzedaż nie jest duża.

Droga jest w tym roku botwina, pęczek w sprzedaży hurtowej kosztuje od 3,00 do 3,80 zł.
Chłody powodują, że cała produkcja pochodzi ze szklarni.  Na gruntowe nowalijki musimy jeszcze poczekać.

Sklepy chętnie kupują ogórki, rzodkiewkę, sałaty oraz podstawowe warzywa korzeniowe.
O ile nowalijki kosztują mniej więcej tyle samo co rok temu, to warzywa korzeniowe są dużo droższe, a wynika to z niskich zbiorów w 2005 roku spowodowanych długotrwałymi suszami.
Bardzo mało jest porów, których jakość jest niska, stąd sklepy posiłkują się importem głównie z Turcji i Holandii. Pory tureckie są tańsze. Kilogram sprzedawany jest w Broniszach po 5 zł, natomiast holenderskie o 2,50 zł. drożej.

Pomimo, że odbiorcy nie rozpieszczają producentów i handlowców, ci ostatni mają bogaty asortyment towarów na Święta Wielkanocne.
Dużo jest jabłek wysokiej jakości, pochodzących z przechowalni z kontrolowaną atmosferą, Niestety ceny są wysokie, od 25,00 do 35,00 złotych za 15 kilogramów. Zróżnicowanie cen wynika z popytu na poszczególne odmiany. Cenowy prym wodzi odmiana  Golden Delicius od 2,50 do 3,00 zł/kg. Ligol i Cortland w klasie Extra kosztują  2,50 zł/kg. Pozostałe odmiany sprzedawane są na Rynku Hurtowym w Broniszach w cenie około 2,00 zł/kg..

Sporo jest dostawców żuru, ćwikły, żurawiny i chrzanu. Producenci proponują chrzan w korzeniach po 3,00 – 4,00 zł/kg.
Właściciele sklepów kupując tradycyjny asortyment chętnie zaopatrują się w typowo świąteczne produkty. W Broniszach są do kupienia cukrowe zajączki i baranki, zielona borówka (od 6,00 do 8,00 zł za pęczek). Jest też  bukszpan, służący podobnie jak borówka do dekoracji wielkanocnego stołu i koszyczka ze święconką. Bukszpan jest tańszy, pęczek można dostać w cenie od  3,00-8,00 zł. Są także piękne wielkanocne wianki z bukszpanu. Cena zróżnicowana od 5,00 do 10,00 zł za sztukę. Dużo jest bazi w cenie od 0,75zł do 1,00 zł za pęczek oraz żonkili już od 15 groszy za sztukę.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę