Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mniejsza produkcja mąki

3 grudnia 2015

Z najnowszych danych opublikowanych przez GUS wynika, iż produkcja mąki pszennej w zakładach zatrudniających ponad 50 osób w listopadzie 2010 r. wzrosła w skali miesiąca o 6,2 proc. do 126 tys. t - podają eksperci BGŻ. Jednakże w porównaniu do listopada 2009 r. była niższa o 5,8 proc.

Tylko w listopadzie mąka podrożała o 6,2 proc.
Z informacji GUS wynika również, iż od początku roku, to znaczy w okresie styczeń-listopad 2010 r., produkcja mąki pszennej w monitorowanej grupie młynów ukształtowała się na poziomie 1 352 tys. t i była o 13,4 proc. niższa, aniżeli w analogicznym okresie 2009 roku. Spadek produkcji mąki pszennej w skali roku wynikał przede wszystkim ze wzrostu cen zbóż.
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, iż całkowita produkcja mąki pszennej w 2010 r. (we wszystkich zakładach) była na poziomie 2 150 tys. t, co oznacza spadek o 3,7 proc. w skali roku. Dla porównania w 2009 r. produkcja mąki pszennej wyniosła 2 233 tys. t i była o 6,6 proc. wyższa niż w roku poprzednim. W przypadku mąki żytniej krajowa produkcja w ubiegłym roku szacowana jest przez Instytut na 230 tys. ton, czyli na poziomie o 5,5 proc. wyższym, aniżeli w 2009 roku.
Prognozowane wysokie ceny zbóż oraz niska podaż pszenicy i żyta o parametrach konsumpcyjnych będą działały w kierunku ograniczenia w kraju przemiałów zbóż na mąkę. W przypadku pszenicy szacuje się, iż w tym roku krajowa produkcja tego zboża o wymaganych przez młyny parametrach spadła z 7,7 mln t w sezonie 2009/2010 do 4,0 mln t, czyli o blisko połowę. Ponadto wg listopadowych szacunków Strategie Grains w całej UE w bieżącym sezonie podaż pszenicy konsumpcyjnej w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem obniżyła się o blisko 19% do 69,5 mln ton (bez uwzględnienia zapasów z poprzedniego sezonu). Znaczące zmniejszenie się dostępności surowca wynika nie tyle ze spadku produkcji pszenicy ogółem, co relatywnie niskich przeciętnych parametrów tegorocznego zboża. Głównym problemem jest niska średnia liczba opadania.

 


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę