Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chiny przyczynią się do wzrostu cen żywności

22 grudnia 2015
W najbliższej dekadzie Chiny będą miały coraz większy wpływ na światowe ceny surowców rolnych - przewiduje Komisja Europejska. Deficyt kraju w handlu rolnym będzie coraz wyższy. Powody to wzrost liczby mieszkańców i ich zamożności - czytamy w Rzeczpospolitej.

Mimo rosnącej krajowej produkcji rolnej Chińczycy zwiększą import większości surowców: zbóż, pasz, olejów, bawełny i mięsa. Już w sezonie 2011/2012 państwo to stanie się importerem netto pszenicy, a jeszcze teraz eksportuje ponad 2 mln ton tego zboża. Podobnie zmieni się sytuacja na rynku kukurydzy. W 2008 r. Chiny wyeksportują netto 900 tys. ton tego ziarna, ale za dziesięć lat ich bilans w handlu kukurydzą będzie ujemny. Dotąd Chiny były niewielkim eksporterem wołowiny na światowe rynki. Jednak i to się zmieni. Podobnie w przypadku wieprzowiny: z eksportera Chiny staną się importerem netto.

Z raportu KE wynika, że na korzyść zmieni się za to sytuacja na rynku ryżu, bo spadek krajowego popytu i wzrost produkcji sprawią, że Chiny będą go coraz więcej eksportowały. Utrzymają także swój dynamiczny wzrost eksportu owoców i warzyw. Komisja przypomina, że chiński deficyt w handlu produktami rolnymi wynosi obecnie 6 mld dol. i w najbliższych latach będzie on szybko rósł.

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę