W lutym nastąpił długo oczekiwany przez producentów wzrost cen trzody chlewnej. Jednak osiągnięty poziom cen prawdopodobnie nadal nie pokrywa kosztów produkcji w większości gospodarstw - informują analitycy BGŻ.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w pierwszym tygodniu marca za kilogram żywca dostawcy w zakładach otrzymywali przeciętnie w kraju 4,13 PLN. Jest to najwyższa cena od końca września ubiegłego roku. W ostatnich pięciu tygodniach cena rosła bardzo szybko - łącznie o 0,57 PLN/kg, czyli o 16 proc. Był to jednak wzrost z bardzo niskiego poziomu. Na skutek afery dioksynowej u naszych zachodnich sąsiadów, w ostatnim tygodniu stycznia, przeciętna cena spadła w kraju do poziomu zaledwie 3,56 PLN/kg.
Obecna cena trzody chlewnej jest o 9 proc. wyższa niż przed rokiem. Jednak w tym samym czasie ceny pasz przemysłowych dla trzody wzrosły o 20-30 proc., a ceny pszenicy paszowej o 90 proc., co oznacza, że opłacalność tego kierunku produkcji uległa znacznemu pogorszeniu.