Po wielu tygodniach nieprzerwanych podwyżek cen cukru na światowych parkietach nadszedł czas korekt. Jednak ich skali nie przewidywali nawet najlepsi gracze na rynku. A powodów przecen było kilka.
Inwestorzy korzystając z wysokich cen, zaczęli realizować zyski, a równocześnie władze giełd zdecydowały o podniesieniu stawki zabezpieczenia kontraktów cukrowych. Dodatkowym impulsem była decyzja Komisji Europejskiej o zwiększeniu pozakwotowego eksportu cukru o 350 tysięcy ton. Wszystko to zaowocowało obniżkami.
Analitycy zakładali, że korekta może sięgnąć około 10 procent, tymczasem notowania cukru białego na giełdzie w Londynie spadły od 15 procent w kontraktach na marzec i o blisko 17 z dostawą w sierpniu. Takie obniżki dokonały się zaledwie w tydzień.
CUKIER BIAŁY – LONDYN
transakcje terminowe na 2011 rok zł/t
grudzień 1959 -15,2%
marzec 1881 -15,8%
maj 1711 -16,8%
Jeszcze dramatyczniej wyglądają notowania cukru surowego na parkiecie w Nowym Jorku. Tona z dostawą w marcu jest tańsza o prawie 20 procent, a kontrakty terminowe na lipiec spadły aż o 22 procent.
CUKIER SUROWY – NOWY JORK
transakcje terminowe na 2011 rok zł/t
marzec 1705 -19,3%
maj 1540 -20,7%
lipiec 1366 -21,8%
Sytuacji na rynku, nie pomagają nawet sygnały płynące z Unii Europejskiej o zmniejszeniu jej produkcji cukru o 10 procent. Aby zaspokoić potrzeby rynku będzie ona musiała więc sprowadzić znacznie więcej surowca niż dotychczas.
Tymczasem w Brazylii zbiory trzciny cukrowej są zdecydowanie wyższe, a produkcja cukru zwiększy się o jedną czwartą. Wszystko to sprawia, że również cukier sprzedawany bezpośrednio przez producentów zaczął tanieć.
Największe, bo nawet 20 procentowe obniżki, zawitały do cenników brazylijskich producentów. Jedynie w Chinach cena jest niezmienna – pomimo tego, że tamtejszy rząd po raz kolejny zdecydował się na sprzedaż tego surowca z zapasów interwencyjnych.
CUKIER BIAŁY NA ŚWIECIE
ceny producenta zł/t
Chiny 2818
Rosja 2781
Brazylia 2008
Indie 1944
Tajlandia 1948
9561182
1