Światowa produkcja wina pozostawia po sobie około 13 milionów ton odpadów (wytłoczyn) rocznie. Naukowcy z Australii uważają, że utylizowanie ich to marnotrawstwo i że byłby to świetny i konkurencyjny surowiec do produkcji biopaliw.
8 października br. odbyło się wydarzenie pn. „Life Science Open Space”. Było to spotkanie profesjonalistów, fanów i użytkowników technologii i innowacji dla zdrowia i jakości życia. Open space nawiązuje do koncepcji otwartej innowacji, ...
Sokolnictwo to wciąż w Polsce elitarna pasja. Zajmuje się tym około 200 osób, sokoły służą nie tylko do polowań, ale są też elementem festynów historycznych lub są używane do płoszenia innych ptaków - wskazuje dyr. Białostockiego Muzeum Wsi dr Artur ...
Co znajdziemy w torebce z produktem Knorr? Choć obiegowe opinie są rożne, warto przyjrzeć się rzeczywistemu składowi oraz drodze powstawania produktu. Okazuje się bowiem, że w tej przysłowiowej torebce znajdują się przede wszystkim suszone warzywa, ...
Komisja Parlamentu Europejskiego ds. rolnictwa opowiedziała się za wprowadzeniem surowych kontroli producentów żywności ekologicznej. Kontrole powinny być przeprowadzane na każdym etapie łańcucha produkcji, aby zapobiegać oszustwom.
Komisja Parlamentu Europejskiego ds. środowiska opowiedziała się we wtorek przeciwko przepisom, które dawałyby władzom państw unijnych prawo ograniczania bądź zakazywania sprzedaży i stosowania na swym terytorium żywności i paszy genetycznie ...
W dniach 3 i 4 października 2015 r. na terenie Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale przy pięknej słonecznej pogodzie odbyła się X Jesienna Giełda Ogrodnicza połączona z Podkarpackim Świętem Winobrania 2015. Jest to cykliczna ...
W środę 7 października w Puszczykowie k. Poznania odbyła się XVII Konferencja Naukowa ,,Rolnictwo ekologiczne - stan obecny i perspektywy rozwoju. Techniki, technologie, produkcja żywności”.
Dairy Farmers of America (DFA) i osiem lokalnych farm mlecznych świętuje pierwszy rok działania Craigs Station Creamery, unikalnego zakładu mleczarskiego w stanie Nowy Jork. Łączy on zrównoważone i przyjazne dla środowiska technologie z dobrem ...
Pierwsze 1000 dni życia to czas, w którym organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy na działanie szkodliwych czynników, dlatego wymaga specjalnej diety. Zdaniem ekspertów najczęstszym błędem popełnianym przez rodziców jest ocenianie produktów pod ...