8 października br. odbyło się wydarzenie pn. „Life Science Open Space”. Było to spotkanie profesjonalistów, fanów i użytkowników technologii i innowacji dla zdrowia i jakości życia. Open space nawiązuje do koncepcji otwartej innowacji, zachęca do współpracy oraz promuje efektywne wykorzystanie wiedzy, umiejętności i możliwości. Zagadnienia dedykowane są priorytetom określonym w ramach Małopolskiej Regionalnej Inteligentnej Specjalizacji.
Tematami wiodącymi były m.in. kwestie dotyczące zdrowej żywności i nowoczesnego zrównoważonego rolnictwa.
Na zaproszenie dyrekcji krakowskiego Klastra Life Science – organizatora konferencji - OT w Krakowie przygotował dla uczestników prezentacje dotyczącą możliwości pozyskania środków na realizację innowacyjnych przedsięwzięć w sektorach rolnym, spożywczym i leśnym oraz promocję żywności wysokiej jakości. W tematyce wystąpienia pojawiły się m.in. informacje o nowym działaniu, którym będzie administrowała ARR – „Współpraca”, a także o Funduszach Promocji Produktów Rolno – spożywczych, działaniach promocyjnych i informacyjnych w ramach PROW, kampaniach branżowych i wielu innych. Prelekcję wygłosił pracownik Sekcji Informacji i Promocji OT ARR w Krakowie Piotr Sendor.
Wystąpienie przedstawiciela ARR wzbudziło duże zainteresowanie, szczególnie w zakresie działania „Współpraca”, dzięki któremu możliwe będzie realizowanie innowacyjnych projektów prowadzących do opracowania nowych rozwiązań, nowych produktów, praktyk, procesów, technologii, metod organizacji i marketingu w sektorach rolnym, spożywczym i leśnym.