Komisja Europejska przyjęła w czwartek plan promowania ekologicznego rolnictwa w UE. Przewiduje on 21 działań, takich jak kampanie informacyjne, wsparcie rolników przechodzących na produkcję ekologiczną, szkolenia, wzmocnienie programów badawczych czy polepszenie standardów produkcji i kontroli produktów ekologicznych.
Plan ma być odpowiedzią Komisji Europejskiej na szybki wzrost zainteresowania ekologicznymi uprawami i hodowlą - czyli bez wykorzystania chemicznych nawozów, pestycydów, czy stymulatorów wzrostu. Jest też zgodny z oczekiwaniami konsumentów.
Według Komisji, konsumenci nie są dobrze informowani o zasadach i korzyściach ekologicznego rolnictwa, dlatego zapowiedziano szerokie kampanie informacyjne w krajach UE na temat zalet ekologicznych produktów, standardów jakości, kampanie promujące unijne logo dla tych produktów.
Zasugerowano też państwom UE wykorzystanie unijnych programów i funduszy rozwoju obszarów wiejskich na wsparcie ekologicznego rolnictwa. Komisja chce również budować zaufanie konsumentów do tego rodzaju rolnictwa poprzez określenie jego zasad, poprawę standardów produkcji i transportu czy doradztwo techniczne.
W latach 90. ekologiczne rolnictwo bardzo zyskało na znaczeniu. W 1985 roku zarejestrowana ekologiczna produkcja rolna odbywała się na łącznym obszarze 100 tys. ha (mniej niż 0,1 proc. użytków rolnych). W końcu 2002 roku było to już 4,4 mln ha, czyli 3,3 proc. użytków rolnych w UE (najwięcej w Austrii, Włoszech, Finlandii, Danii i Szwecji).
Według danych Komisji Europejskiej, Polska w 2002 roku była grubo poniżej średniej unijnej, jeżeli chodzi o wielkość obszaru upraw ekologicznych - mniej niż 0,5 proc.
Ministrowie rolnictwa krajów Unii zajmą się planem Komisji na posiedzeniu w dniach 21-22 czerwca.