Szybki rozwój metod inżynierii genetycznej spowodował, że rośnie liczba roślin ze zmutowanym genomem, ale również pojawiają się pytania, czy te rośliny są, czy nie są GMO.
Organizmy GMO to organizmy zmodyfikowane genetycznie czyli takie, których DNA zostało zmienione przy użyciu inżynierii genetycznej.
Polska Izba Mleka (PIM) opracowała Standard Certyfikacji Systemów Zarzadzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności „Bez GMO”, który pozwala konsumentowi stwierdzić, iż dany produkt w 100% nie zawiera GMO. Oznaczenie produktu znakiem PIM „Bez GMO” mówi, iż na każdym etapie produkcji wykluczono wykorzystanie GMO. Należy pamiętać, iż producenci mają obowiązek zamieszczać taką informację tylko jeśli produkt zawiera przynajmniej 0,9% składników zmodyfikowanych genetycznie.
Podstawową przewagą standardu „Bez GMO” jest jego kompleksowość i dopasowanie do specyfiki działalności danego uczestnika. Standard obejmuje cały łańcuch produkcji przetworów mleczarskich - od produkcji pasz, żywienia w gospodarstwie, zakładu mleczarskiego po producentów składników i dodatków. - mówi Dyrektor Polskiej Izby Mleka, Pani Agnieszka Maliszewska.
***
Wszystkie firmy zainteresowane standardem PIM „Bez GMO” zapraszamy do bezpośredniego kontakt z biurem Polskiej Izby Mleka na adres mailowy: nongmo@izbamleka.pl
Źródło: Polska Izba Mleka