Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

92% kukurydzy i 94% soi zasianych w USA stanowiły nasiona GMO

22 lutego 2023
92% kukurydzy i 94% soi zasianych w USA stanowiły nasiona GMO

Amerykańska Agencja ds Żywności i Leków (FDA) uruchomiła nową inicjatywę edukacyjną "Feed Your Mind" to nasza nowa inicjatywa edukacyjna, której celem jest pomoc konsumentom w lepszym zrozumieniu genetycznie zmodyfikowanej żywności, powszechnie nazywanej GMO lub genetycznie zmodyfikowanymi organizmami.

Żywność GMO jest dostępna dla konsumentów od początku lat 90. Od tego czasu amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Agencja Ochrony Środowiska Stanów Zjednoczonych (EPA) pracują nad zapewnieniem, że GMO są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska.

Pomimo szerokiej gamy produktów żywnościowych — GMO i niemodyfikowanych genetycznie — dostępnych dla konsumentów, istnieje pewne zamieszanie wokół tego, czym są GMO i jak są wykorzystywane w naszych produktach żywnościowych.

Aby pomóc konsumentom lepiej zrozumieć GMO, w 2017 roku Kongres zapewnił fundusze na Inicjatywę Edukacji i Promocji Biotechnologii Rolnej , która wzywa FDA do współpracy z EPA i USDA w celu dzielenia się naukowymi informacjami edukacyjnymi na temat GMO, zaczynając od odpowiedzi na niektóre podstawowe GMO pytania.

Co czyni GMO?

GMO (organizm zmodyfikowany genetycznie) to roślina, zwierzę lub mikroorganizm, którego materiał genetyczny (DNA) został zmieniony przy użyciu technologii, która ogólnie obejmuje specyficzną modyfikację DNA, w tym przeniesienie określonego DNA z jednego organizmu do drugiego. Naukowcy często nazywają ten proces inżynierią genetyczną .

Uprawy GMO w Stanach Zjednoczonych:

GMO

Dowiedz się więcej o rodzajach metod modyfikacji genetycznej upraw TUTAJ .

To się nazywa GMO czy coś innego?

„GMO” stało się powszechnym terminem używanym przez konsumentów i popularne media do opisania żywności, która została stworzona dzięki inżynierii genetycznej. Termin ten nie jest ogólnie używany w odniesieniu do roślin lub zwierząt uzyskanych w drodze selektywnej hodowli, takich jak dostępne obecnie zwykłe truskawki ogrodowe, które zostały powstał z krzyżówki gatunku pochodzącego z Ameryki Północnej i gatunku pochodzącego z Ameryki Południowej. Podczas gdy „inżynieria genetyczna” jest terminem zwykle używanym przez naukowców, zaczniesz widzieć etykietę „bioinżynierii” na niektórych produktach spożywczych, które jemy w Stany Zjednoczone z powodu nowego standardu National Bioengineered Food Disclosure Standard.

Bioinżynieryjna żywność to termin, którego Kongres użył do opisania niektórych rodzajów GMO, kiedy uchwalili National Bioengineered Food Disclosure Standard. Standard definiuje żywność bioinżynieryjnieWyłączenie odpowiedzialności za link zewnętrznyjako takie, które zawierają wykrywalny materiał genetyczny, który został zmodyfikowany za pomocą pewnych technik laboratoryjnych i nie może zostać stworzony w drodze konwencjonalnej hodowli lub znaleziony w naturze.

Jakie są uprawy GMO?

W Stanach Zjednoczonych uprawia się tylko kilka rodzajów upraw GMO, ale niektóre z nich stanowią duży procent upraw (np. soja, kukurydza, buraki cukrowe, rzepak i bawełna).

W 2020 roku soja GMO stanowiła 94% wszystkich zasianych nasion soi, bawełna GMO stanowiła 96% wszystkich zasianych nasion bawełny, a 92% zasianej kukurydzy stanowiła kukurydza GMO.

Większość upraw GMO jest wykorzystywana w żywności dla zwierząt, takich jak krowy, kurczaki i ryby. Są również używane do wytwarzania składników, które są następnie wykorzystywane w produktach spożywczych, takich jak płatki zbożowe, chipsy przekąskowe i oleje roślinne. Nawet jeśli nie znajdziesz wielu owoców i warzyw GMO w dziale produktów w swoim sklepie spożywczym, GMO są powszechną częścią dzisiejszego zaopatrzenia w żywność.

Od 2017 roku uprawy GMO są uprawiane w 24 krajach na całym świecie, takich jak Kanada, Brazylia, Filipiny i Bangladesz. Proces zatwierdzania upraw GMO różni się w zależności od kraju, ale wszystkie przepisy opierają się na tym samym celu, zgodnie z którym GMO powinny być bezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz dla środowiska.

Dlaczego mamy GMO?

Od ponad 10 000 lat ludzie od ponad 10 000 lat stosują tradycyjne sposoby modyfikowania upraw i zwierząt, aby odpowiadały ich potrzebom i gustom. Krzyżowanie, hodowla selektywna i hodowla mutacyjna to przykłady tradycyjnych sposobów wprowadzania tych zmian. Te metody hodowlane często obejmują mieszanie wszystkich genów z dwóch różnych źródeł. Służą do tworzenia pospolitych upraw, takich jak nowoczesne odmiany kukurydzy i arbuz bez pestek.

Nowoczesna technologia pozwala teraz naukowcom wykorzystać inżynierię genetyczną do pobrania tylko korzystnego genu, takiego jak odporność na owady lub tolerancja na suszę, i przeniesienie go do rośliny. Przyczyny modyfikacji genetycznych dzisiaj są podobne do tych sprzed tysięcy lat: wyższe plony, mniejsze straty plonów, dłuższy okres przechowywania, lepszy wygląd, lepsze odżywianie lub kombinacja tych cech.

Czy GMO wpływają na twoje zdrowie?

Żywność GMO jest tak samo zdrowa i bezpieczna jak jej odpowiedniki bez GMO. Niektóre rośliny GMO zostały faktycznie zmodyfikowane, aby poprawić ich wartość odżywczą.

Przykładem jest soja GMO zawierająca zdrowsze oleje, którymi można zastąpić oleje zawierające tłuszcze trans. Odkąd żywność GMO została wprowadzona w latach 90. XX wieku, badanie wykazało, że są one tak samo bezpieczne jak żywność bez GMO.

Dodatkowe badania udowodniły, że rośliny GMO podawane zwierzętom hodowlanym są tak samo bezpieczne jak karma dla zwierząt bez GMO.

Czy rośliny GMO zmniejszają zużycie pestycydów?

Niektóre rośliny GMO zawierają środki ochronne zawarte w roślinach (PIP), aby uczynić je odpornymi na owady, zmniejszając potrzebę i stosowanie wielu pestycydów w sprayu . Jako kolejny środek bezpieczeństwa, EPA współpracuje z programistami i naukowcami, aby pomóc w opracowaniu GMO, które będą odporne na owady tak długo, jak to możliwe, poprzez program zarządzania odpornością owadów . Inne rośliny GMO są opracowywane tak, aby tolerowały niektóre środki chwastobójcze, co daje rolnikom szeroką gamę opcji zwalczania chwastów. Niektórzy obawiają się, że rolnicy, którzy uprawiają te GMO, będą używać więcej środków chwastobójczych. Chociaż czasami tak jest, EPA reguluje bezpieczeństwo wszystkich środków chwastobójczych, które rolnicy stosują zarówno w uprawach GMO, jak i uprawach niemodyfikowanych genetycznie. EPA również udostępnia informacjeaby pomóc rolnikom zaniepokojonym rozwojem odporności chwastów na środki chwastobójcze.

źródło: FDA


POWIĄZANE

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...

Analizie dotyczącej sytuacji w rolnictwie w 2024 i prognozy krótkookresowejcykli...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę