Zjednoczone Królestwo zobowiązało się, że do 2050 r. stanie się gospodarką zeroemisyjną netto. Zdaniem Komitetu osiągnięcie tego celu wymaga przekształcenia użytkowania gruntów w całej Wielkiej Brytanii. W 2017 r. użytkowanie gruntów – w tym rolnictwo, leśnictwo i torfowiska – skutkowało 12% udziałem w całkowitej emisji gazów cieplarnianych w Wielkiej Brytanii. Przy odpowiednim wsparciu rolnicy i zarządcy gruntów mogą zmniejszyć te emisje o prawie dwie trzecie. To przejście jest konieczne, aby osiągnąć status gospodarki zeroemisyjnej netto.
Nowy raport Komitetu przedstawia szczegółowy zakres opcji mających na celu ograniczenie emisji w Anglii, Szkocji, Walii i Irlandii Północnej. Publikuje się go w czasie znaczących zmian, ponieważ Wielka Brytania opuszcza Unię Europejską i Wspólną Politykę Rolną.
Lord Deben, Przewodniczący Komisji ds. Zmian Klimatu, stwierdził: – Zmiana sposobu użytkowania naszej ziemi ma kluczowe znaczenie dla realizacji celu gospodarki zeroemisyjnej netto w Wielkiej Brytanii. Proponowane przez nas opcje sprawiłyby, że rolnicy i zarządcy gruntów – zarządcy ziemi – podejmą działania w celu zmniejszenia emisji. Takie postępowanie może zapewnić rolnikom nowe możliwości uzyskania dochodów, lepszą jakość powietrza, lepszą różnorodność biologiczną oraz więcej zieleni dla nas wszystkich. Ale potrzebne są poważne zmiany, a działania rządu są konieczne.
Dogłębna analiza Komitetu pokazuje, że emisje wynikające z użytkowania gruntów w Wielkiej Brytanii można zmniejszyć o 64% do około 21 Mt CO2 do 2050 r. Raport pokazuje, że można to osiągnąć bez wytwarzania mniejszej ilości żywności w Wielkiej Brytanii lub zwiększania importu z innych źródeł.
Istnieje pięć celów nowej polityki.
1. Zwiększenie sadzenia drzew – zwiększenie pokrycia lasów w Wielkiej Brytanii z 13% do co najmniej 17% do 2050 r. Przez sadzenie około 30 000 hektarów (90-120 mln drzew) lasów liściastych i iglastych każdego roku.
2. Zachęcanie do niskoemisyjnych praktyk rolniczych tj. nawozy o „kontrolowanym uwalnianiu”,
3. Przywrócenie torfowisk: co najmniej 50% torfowisk wyżynnych i 25% torfowisk nizinnych.
4. Zachęcanie do upraw bioenergetycznych do około 23 tys. hektarów rocznie.
5. Ograniczenie marnotrawienia żywności i spożycia żywności o największej emisji dwutlenku węgla - zmniejszenie 13,6 mln ton marnotrawionej żywności produkowanej rocznie o 20%, a spożycia wołowiny, jagnięciny i nabiału o co najmniej 20% na osobę, zgodnie z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi zdrowego odżywiania.
Forum Mleczarskie