Bóle głowy, chroniczne zmęczenie, kłopoty z zasypianiem – to tylko niektóre objawy zakwaszenia organizmu. Długotrwale może stać się ono przyczyną wielu groźnych chorób, w tym nawet nowotworów. Jak rozpoznać u siebie zakwaszenie organizmu, jak je prawidłowo zdiagnozować, oraz jak mu zapobiegać?
We współczesnym świecie o zakwaszenie organizmu niezwykle łatwo. Szybkie tempo życia powoduje, że jesteśmy nieustannie narażeni na stres, nie dbamy o odpowiednią dietę i unikamy aktywności fizycznej. Powoduje to konsekwencje, które początkowo stosunkowo nieszkodliwe, później mogą okazać się opłakane w skutkach.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu jest zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe pozbawione są wówczas balansu między kwasami i zasadami, co ujawnia się w nieodpowiednim poziomie pH. Optymalna wartość tego czynnika wynosi od 7,35 do 7,45. Gdy jest on wyższy oznacza to, że nasz organizm jest zbyt zasadowy, ta sytuacja ma jednak miejsce bardzo rzadko. Zbyt niski współczynnik pH ujawinia właśnie zakwaszenie organizmu. Często zachwianie to wyrównuje się samoistnie poprzez zwiększone wydalanie przez płuca CO2, a także zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże kwasy. Tego typu procesy są jednak skuteczne tylko do pewnego momentu. Długotrwały brak równowagi może wywołać liczne negatywne skutki dla zdrowia.
Jakie są przyczyny?
Podstawową przyczyną zakwaszenia organizmu jest najczęściej zła dieta. – W organizmie wszystkie procesy chemiczne i biologiczne zachodzą w środowisku wodnym. Produkty, które spożywamy ulegają rozkładowi. Podczas trawienia żywności uwalniane są witaminy, składniki mineralne i kwasy organiczne, które następnie ulegają przemianom – mówi xxx dietetyk/lekarz. Składniki dostarczane organizmowi mogą wykazywać w połączeniu z wodą właściwości kwaso- lub zasadotwórcze. Przy nadmiernym spożyciu tych pierwszych dochodzi do zakwaszenia organizmu. Negatywnie na stan naszego organizmu wpływa również brak aktywności fizycznej, długotrwały stres, a także szybkie tempo życia.
Objawy
Pierwszymi odczuwalnymi symptomami zakwaszenia organizmu są ogólne zmęczenie, zaburzenia koncentracji, napięcia nerwowe, trudności z zasypianiem oraz zgaga. Zauważalna jest również łamliwość paznokci oraz wypadanie włosów. – Zakwaszony organizm staje się również zdecydowanie bardziej podatny na przeziębienia i skłonny do łapania różnego rodzaju wirusów – mówi xxx, lekarz. Te nieprzyjemne objawy mogą być tylko początkiem poważniejszych dolegliwości.
Jakie mogą być skutki długotrwałego zakwaszenia organizmu?
Długotrwałe zakwaszenie organizmu może prowadzić do szeregu przewlekłych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, osteoporozy czy nawet nowotworów. Praktycznie wszystkie organy, tkanki czy nawet komórki mogą zostać uszkodzone przez nadmiar kwasów.
Jak zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
Aby przekonać się, czy nasz organizm jest zakwaszony, wystarczy zbadać pH moczu za pomocą papierka lakmusowego. Dużo bardziej skomplikowane jest odkrycie stopnia zakwaszenia i jego przyczyn. W tym przypadku najskuteczniejszym sposobem na zdiagnozowanie tych parametrów będzie tzw. test obciążeń. Powstał on w wyniku wieloletnich badań doktora Volla, który w swojej metodzie połączył dobrodziejstwa zachodniej i wschodniej medycyny. – Zaletą tego typu diagnostyki jest bez wątpienia jej szybkość i nieinwazyjność. Jest to proces który trwa zaledwie chwilę i jest całkowicie bezbolesny – mówi Maryla Bańkowska z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum, które przeprowadza tego typu badania. Otrzymawszy szczegółową diagnozę możemy skonsultować się ze specjalistami, którzy dobiorą dla nas indywidualną kurację. Umożliwi ona odzyskanie zdrowia i energii.
Jak zapobiegać?
O odkwaszony organizm należy odpowiednio dbać, by niekorzystny współczynnik pH nie powrócił. Kluczowa będzie w tym celu odpowiednio zbilansowana dieta. Powinna ona zawierać około 20% produktów kwasotwórczych i 80% zasadotwórczych. Jakich produktów powinniśmy jeść więc mniej? Do grupy, która może powodować zakwaszenie organizmu należą m.in. wszelkie mięsa, nabiał, a także produkty zbożowe. Warto mieć na uwadze fakt, że nie wszystkie kwaśne produkty są kwasotwórcze. Przykładem mogą być cytrusy, które rozkładając się w organizmie stają się alkaliczne, czyli posiadają współczynnik zasadowy. Korzystnie na zachowanie równowagi kwasowej wpływa spożywanie kaszy gryczanej lub jaglanej, migdałów oraz warzyw, zwłaszcza cukinii, szpinaku, bakłażanów, buraków a także brokułów. Ważne jest również, aby oprócz zrównoważonej diety być również aktywnym fizycznie.
Newseria Lifestyle