Są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – pozwalają poprawić odporność organizmu, są istotne w profilaktyce raka jelita grubego, są wskazane dla osób, które odczuwają dyskomfort po spożyciu laktozy. Mleczne produkty fermentowane, bo o nich mowa, warto spożywać w każdym wieku.
– Jako probiotyki wykorzystuje się najczęściej bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii oraz niektóre gatunki Escherichia oraz Bacillus – mówi dr Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
– Aby można było uznać szczep za probiotyczny, należy wykazać udokumentowane klinicznie korzyści zdrowotne. Ze względu na obecność probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej, takie produkty jak jogurt czy kefir zaliczono do grupy probiotyków, produktów, które w korzystny sposób oddziałują na organizm człowieka. Bakterie probiotyczne zapewniają m.in. właściwy układ mikroflory jelitowej, obniżenie produkcji toksycznych metabolitów oraz wpływają na funkcjonowanie systemu immunologicznego. Produkty mleczarskie zawierające szczepy probiotyczne są istotnym elementem diety, szczególnie ważnym po przebytej antybiotykoterapii.
Zwraca ona uwagę także na to, że jogurt charakteryzuje wysoka zawartość białka, strawność którego jest wyższa dzięki zwiększonej ilości wolnych aminokwasów – notuje się, że jogurt ma około 4-5 razy więcej wolnych aminokwasów niż mleko. To bardzo ważne, gdyż istotne jest nie tylko to, ile składników pokarmowych dostarczamy organizmowi, ale przede wszystkim w jakim stopniu organizm może je wykorzystać, przyswoić.
Produkty fermentowane, będące też bardzo dobrym źródłem wapnia, są polecane dla osób, które po spożyciu mleka słodkiego odczuwają dyskomfort spowodowany obecnością laktozy, czyli cukru mlecznego. Jak zauważa przedstawicielka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, problem polegający na nietolerancji laktozy dotyczyć może znaczącej grupy osób w zależności od badanego regionu. I właśnie te osoby, spośród bogatej oferty artykułów mleczarskich, powinny wybierać produkty fermentowane zawierające szczepy bakterii – np. Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, które mają zdolność uwalniania laktozy, powodując jej całkowity lub częściowy rozkład do glukozy i galaktozy.
Mleczne produkty fermentowane, dzięki antynowotworowej aktywności bakterii mlekowych, mają też duże znaczenie w profilaktyce nowotworów jelita grubego, okrężnicy.
– Z badań epidemiologicznych wynika, że ryzyko wystąpienia tych nowotworów jest tym mniejsze, im częściej spożywamy napoje fermentowane – zauważa dr Joanna Ciborska.
I choć podstawę diety człowieka powinny stanowić warzywa oraz owoce, ważne jest, by znalazły się w niej także produkty mleczne, zwłaszcza fermentowane: jogurt, kefir, maślanka. Warto wybierać jogurty z tzw. czystą etykietą (tylko mleko i szczepy bakterii) – bez wsadów owocowych, które zazwyczaj zawierają dodatkowy cukier. Jeżeli mamy ochotę na jogurt owocowy, możemy sami go skomponować. W ostatnich latach na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej jogurtów produkowanych w oparciu o inne tradycje kulinarne – np. typu greckiego, warto włączać do diety różnorodne produkty fermentowane.
– Zgodnie z zaleceniami dorosły człowiek powinien spożywać codziennie mleko w ilości co najmniej 2 szklanek, które mogą być zastąpione jogurtem, kefirem, maślanką czy serem podpuszczkowym- przypomina dr Joanna Ciborska.
Zwraca uwagę na to, że wielkość porcji powinna być uzależniona od wieku osoby, jej zapotrzebowania energetycznego, rodzaju wykonywanej pracy, aktywności fizycznej. Ustalając wielkość mlecznych porcji powinniśmy kierować się zaleceniami , których praktyczną realizację graficznie pokazuje piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej (produkty mleczne znajdują się na 4. stopniu piramidy – przed nimi jest aktywność fizyczna, warzywa i owoce , produkty zbożowe: kasze, ciemne makarony, pełnoziarniste pieczywo). Dobrą i łatwą w interpretacji formą prezentacji zaleceń żywieniowych jest talerz żywieniowy, który wskazuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów spożywczych w całodziennej diecie, w tym także produktów mlecznych, szczególnie fermentowanych.
Przypomnijmy, że wszystkie produkty mleczne są doskonałym źródłem wielu składników odżywczych – zawierają m.in. dużo łatwoprzyswajalnego wapnia, pełnowartościowego białka, cynk, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B, A, D i E. Warto sięgać po nie codziennie, zwłaszcza po produkty fermentowane, które poprawią naszą odporność – co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Polskie mleczarnie oferują szeroki wybór jogurtów, kefirów, maślanek. Warto właśnie wybierać rodzime produkty mleczarskie, gdyż zostały wyprodukowane z najwyższej jakości mleka, w nowoczesnych zakładach, na najnowszych liniach technologicznych.
***
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.