XV edycja wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
26 sierpnia 2015
W sobotę 22 sierpnia bieżącego roku, w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu, odbyła się XV edycja regionalnego etapu konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Konkurs ma za zadanie wyłonienie najlepszego regionalnego produktu żywnościowego oraz najlepszego dania i potrawy regionalnej z Dolnego Śląska.
W ten sposób powstaje możliwość poznania i udokumentowania dolnośląskich regionalnych produktów i potraw żywnościowych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktu, potrawy zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Spośród laureatów regionalnego konkursu komisja konkursowa wybrała kandydatów w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawa do ogólnopolskiej nagrody Perła 2015.
Dolnośląski etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów organizowany jest przez Dolnośląski Urząd Marszałkowski i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Podobnie jak w latach poprzednich wydarzenie wsparła Agencja Rynku Rolnego poprzez udział przedstawiciela OT ARR we Wrocławiu - Marcina Kołosowskiego w pracach komisji konkursowej oraz ufundowanie nagród dla zwycięzców w konkursie.
Odwiedzający mogli skosztować oraz zakupić prezentowane regionalne i tradycyjne produkty z Dolnego Śląska.
Zakończeniem konkursu było uroczyste wręczenie nagród oraz dyplomów przez organizatorów i współorganizatorów konkursu.