XIII Festiwal Zdrowia im. Zbigniewa Kociuby odbył się w piątek 2 października w Busku - Zdroju. Festiwal to cykliczne wydarzenie skupiające wszystkich tych, którym bliska jest tematyka ochrony zdrowia w tym szeroko rozumianej profilaktyki. Uroczystego otwarcia dokonał Starosta Buski Jerzy Kolarz. Festiwal tradycyjnie poprowadziła Irena Sobieraj pedagog szkolny w Zespole Szkół Techniczno-Informatycznych w Busku - Zdroju oraz Przewodnicząca Oddziału Regionu Ponidzie Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego.
W trakcie festiwalu odbyły się prezentacje, prelekcje, wykłady oraz występy artystyczne. Wokół sanatorium Marconi w Parku Zdrojowym rozlokowane były stoiska promujące zdrowy tryb życia i oferujące bezpłatne usługi medyczne. Dodatkowo w szkołach przeprowadzane zostały warsztaty edukacyjne promujący zdrowy tryb odżywiania.
Podczas konferencji poruszone zostały takie tematy jak: zanieczyszczenie żywności, przyczyny i zapobieganie zatruciom pokarmowym, styl życia i zachowania zdrowotne czy też kultura bezpieczeństwa i zdrowia. Kolejnym etapem festiwalu był panel o tematyce „Żywimy się zdrowo i bezpiecznie”, który obejmował następujące zagadnienia: zdrowie mojej rodziny w moich rękach, zapewnienie bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej i przetworzonej pochodzenia roślinnego, wymagania higieniczne dla produkcji żywności.
Przez Agencję Rynku Rolnego zostały zorganizowane warsztaty w Szkole Podstawowej nr 3 w Busku - Zdroju w ramach VI cyklu warsztatów edukacyjno- kulinarnych pod hasłem „I dziewczyny i chłopaki pragną poznać zdrowia smaki”. Ponadto Oddział Terenowy ARR w Kielcach zorganizował stoisko informacyjno - promocyjne, na którym można było uzyskać informacje nt. mechanizmów administrowanych przez ARR. Dużym zainteresowaniem cieszyły się programy: „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Na stoisku porad udzielał profesjonalny dietetyk - Pani Sylwia Strojek. Dodatkowo pracownicy oddziału zwiększając atrakcyjność stoiska częstowali odwiedzających jabłkami pochodzącymi ze Spółdzielni Producentów Warzyw i Owoców „Sielec”. Za obsługę stoiska odpowiedzialni byli: Urszula Luty z Sekcji Promocji i Informacji, Joanna Gola z Sekcji Interwencji oraz Anna Wołowiec z Sekcji Kontroli Technicznych.