Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

XIII FESTIWAL ZDROWIA W BUSKU-ZDROJU

14 października 2015
XIII Festiwal Zdrowia im. Zbigniewa Kociuby odbył się w piątek 2 października w Busku - Zdroju. Festiwal to cykliczne wydarzenie skupiające wszystkich tych, którym bliska jest tematyka ochrony zdrowia w tym szeroko rozumianej profilaktyki. Uroczystego otwarcia dokonał Starosta Buski Jerzy Kolarz. Festiwal tradycyjnie poprowadziła Irena Sobieraj pedagog szkolny w Zespole Szkół Techniczno-Informatycznych w Busku - Zdroju oraz Przewodnicząca Oddziału Regionu Ponidzie Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego.

W trakcie festiwalu odbyły się prezentacje, prelekcje, wykłady oraz występy artystyczne. Wokół sanatorium Marconi w Parku Zdrojowym rozlokowane były stoiska promujące zdrowy tryb życia i oferujące bezpłatne usługi medyczne. Dodatkowo w szkołach przeprowadzane zostały warsztaty edukacyjne promujący zdrowy tryb odżywiania.

Podczas konferencji poruszone zostały takie tematy jak: zanieczyszczenie żywności, przyczyny i zapobieganie zatruciom pokarmowym, styl życia i zachowania zdrowotne czy też kultura bezpieczeństwa i zdrowia. Kolejnym etapem festiwalu był panel o tematyce „Żywimy się zdrowo i bezpiecznie”, który obejmował następujące zagadnienia: zdrowie mojej rodziny w moich rękach, zapewnienie bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej i przetworzonej pochodzenia roślinnego, wymagania higieniczne dla produkcji żywności.

Przez Agencję Rynku Rolnego zostały zorganizowane warsztaty  w Szkole Podstawowej nr 3 w Busku - Zdroju w ramach VI cyklu warsztatów edukacyjno- kulinarnych pod hasłem „I dziewczyny i chłopaki pragną poznać zdrowia smaki”. Ponadto Oddział Terenowy ARR w Kielcach zorganizował stoisko informacyjno - promocyjne, na którym można było uzyskać informacje nt. mechanizmów administrowanych przez ARR. Dużym zainteresowaniem cieszyły się programy: „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Na stoisku porad udzielał profesjonalny dietetyk - Pani Sylwia Strojek. Dodatkowo pracownicy oddziału zwiększając atrakcyjność stoiska częstowali odwiedzających jabłkami pochodzącymi ze Spółdzielni Producentów Warzyw i Owoców „Sielec”. Za obsługę stoiska odpowiedzialni byli: Urszula Luty z Sekcji Promocji i Informacji, Joanna Gola z Sekcji Interwencji oraz Anna Wołowiec z Sekcji Kontroli Technicznych.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

ALDI, Carrefour Hipermarket, Dino, TOPAZ, Empik, CCC, Castorama i HEBE to najbar...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę