Warsztaty kulinarne w ZSCKR w Mokrzeszowie i ZSG we Wrocławiu
28 września 2015
W dniach 15 i 24 września bieżącego roku Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu zorganizował kolejne zajęcia kulinarne z kuchnią dolnośląską i produktami lokalnymi, regionalnymi w roli głównej. Odbyły się one w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mokrzeszowie i Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – największej tego typu placówce oświatowej na Dolnym Śląsku. Skierowane one były do uczniów i nauczycieli szkół.
W świat dolnośląskiej kuchni oraz produktów wprowadzał uczestników Grzegorz Wiatrowski. Przedstawił najbardziej znane produkty spożywcze wytwarzane na Dolnym Śląsku, wyróżnione logiem Kulinarnego Dziedzictwa, wpisane na listę Produktów Regionalnych lub ekologiczne.
Następnie uczestnicy warsztatów przystąpili do przygotowywania potraw w oparciu prezentowane wcześniej produkty. Po przygotowaniu dań odbyła się wspólna degustacja.
Na zakończenie warsztatów odbyło się podsumowanie zajęć. Prowadzący zajęcia kucharz podkreślał, że prezentowane dania są mocno związane z naszym regionem, bo do ich przygotowania użyto lokalne surowce wytwarzane metodą ekologiczną, natomiast receptura stanowi dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.