Dnia 18 lipca br. na Rynku w Skoczowie odbył się ,,VII Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej’’. Organizatorem przedsięwzięcia było m.in. Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny. Patronat honorowy: Minister Rolnictwa, Marszałek Województwa Śląskiego, Starosta Cieszyński, Agencja Rynku Rolnego. Patronat medialny: Kucharze Serwis, Poradnik Restauratora, News Gastro, Papaja, Gastrona, portal ox.pl.
Głównym wydarzeniem Festiwalu był konkurs kulinarny profesjonalnych kucharzy nominowany do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. Tematem konkursu była jagnięcina oraz kapusta z której kucharze gotowali zupę. Jednak konkurs kulinarny to nie wszystko. Scena wypełniona była występami regionalnych kapel. Rynek w Skoczowie obfitował w atrakcje dla dorosłych oraz dzieci. Kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny gotowali gulasz zbójnicki na gigantycznej 2 metrowej patelni.
Festiwal miał na celu: promowanie jagnięciny lokalnej, promowanie wyrobów Kół Gospodyń Wiejskich, promowanie tradycji kulturalnych (kapele, zespoły regionalne), promowanie twórców: rękodzieło.
Agencję Rynku Rolnego reprezentował Dyrektor OT ARR w Katowicach, który omówił działalność Agencji w zakresie promocji żywności oraz w imieniu Prezesa ARR wręczył puchar zwycięzcy konkursu kulinarnego.
W trakcie trwania Festiwalu pracownik Sekcji Informacji i Promocji OT ARR w Katowicach zorganizował stoisko informacyjno –promocyjne ARR.