W dniach 4-6 września 2015r. w Lublinie odbył się VII Europejski Festiwal Smaku. Podczas imprezy miały miejsce liczne koncerty muzyki bałkańskiej i ukraińskiej, wystawy i wernisaże, konkursy i pokazy kulinarne, warsztaty, wystawy oraz spektakle teatralne. Swoje wyroby prezentowali producenci regionalnych specjałów z całej Polski oraz z wielu krajów Europy, w tym wędlin, chlebów, cydrów, nalewek, ziół i przypraw, a także serów i miodów.
Na Scenie Smaku, która została ustawiona na Placu Po Farze odbywały się pokazy kulinarne, prowadzone przez profesjonalnych kucharzy z firmy Avangarda z Gorzowa Wielkopolskiego.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne dla dzieci, podczas których pod nadzorem prowadzących kucharzy najmłodsi przygotowywali bardzo ciekawe i smaczne dania Lubelszczyzny. W menu znalazły się między innymi: makaron z Ludwina z serem mascarpone i owocami, jabłczanka z Fajsławic, pierogi ruskie z twarogiem z Bychawy oraz pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami.
Pracownicy Sekcji Informacji i Promocji, Interwencji oraz Sekcji Administracji obsługiwali stoisko informacyjno – konsultacyjne, na którym można było otrzymać materiały i broszurki o działalności Agencji. Na stoisku można było poczęstować się makowcem lubartowskim wpisanym na listę produktów tradycyjnych, cebularzem lubelskim oznaczonym znakiem "Chronione Oznaczenie Geograficzne", a także borówką amerykańską pochodzącą z gospodarstwa ekologicznego oraz jabłkami wyprodukowanymi w ramach systemu Integrowana Produkcja.