Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Seminarium Copa -Cogeca na temat zdrowego żywienia

20 października 2015


Nowe inicjatywy zachęcające do wyrabiania zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych i pozwalające konsumentom na odzyskanie kontaktu z naturą zostały przedstawione na seminarium Copa i Cogeca pt. „Zdrowy styl życia: wkład europejskich rolników i spółdzielni rolniczych”.


Przemawiając podczas wydarzenia, Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen powiedział: „UE zmaga się z coraz poważniejszymi wyzwaniami związanymi z zapewnieniem zdrowego stylu życia i walką z otyłością. Zrównoważona dieta i regularne ćwiczenia fizyczne są kluczowym elementem rozwiązania tych problemów. Jesteśmy przekonani, że rolnicy i spółdzielnie rolnicze mają tu ważną rolę do odegrania. Nie tylko dostarczają oni wystarczającej ilości bezpiecznej, zdrowej i wysokiej jakości żywności dla rosnącej liczby ludności, lecz również pomagają utrzymać żywotność krajobrazu dzięki dynamicznym obszarom wiejskim.”

Roberto Bertollini, główny naukowiec Światowej Organizacji Zdrowia z Regionalnego Biura na Europę zwrócił uwagę, że „Na dzień dzisiejszy ponad 50% osób na świecie ma nadwagę.”

Szukając sposobów na poprawę sytuacji, p. Pesonen powiedział „Rolnicy i spółdzielnie rolnicze poczynili już znaczne postępy w tej dziedzinie. Coraz częściej organizowane są różne wydarzenia w gospodarstwach oraz dni otwarte, którym towarzyszą warsztaty kuchenne pozwalające na nawiązanie bliższych kontaktów z obywatelami i wzmocnienie kontaktu konsumentów z rolnictwem, żywnością i obszarami wiejskimi”. Annette Toft, przewodnicząca grupy roboczej „Artykuły spożywcze” Copa-Cogeca dodała „Nie możemy pominąć znaczenia aktywności fizycznej w walce z otyłością. Również tutaj wizyty w gospodarstwach i spacery na polach mogą okazać się przydatne. Gotowanie również musi stać się częścią naszej codzienności, gdyż w ten sposób poznajemy nowe przepisy, do których przygotowania wykorzystujemy wiele różnych produktów, co pozwala nam na zrównoważenie naszej diety.”

Przedstawiono również konkretne przykłady podejmowanych działań. Roy Ballam z British Nutrition Foundation (BNF), odpowiedzialny za kwestie edukacyjne, ukazał w jaki sposób fundacja ta przygotowuje zasoby dla szkół i organizuje szkolenia dla nauczycieli na temat żywności, rolnictwa, gotowania i zdrowego odżywiania. W swojej prezentacji p. Ballam skupił się na współpracy BNF z brytyjskim sektorem rolnym. Jedną z najnowszych inicjatyw jest „Tydzień zdrowego odżywiania w szkołach”.

Jane Ostergaard Norsk z Arla Foods omówiła nową inicjatywę obejmującą obozy żywieniowe dla dzieci, których celem jest wprowadzenie pozytywnych zmian w trybie życia duńskich dzieci i nastolatków, poprzez zachęcanie ich do gotowania, zaznajomienia się z żywnością, przyrodą i lokalnymi produktami. Kolejnym zamierzeniem projektu jest uwrażliwienie dzieci i nastolatków na kwestie takie jak odżywczość i odpady żywnościowe. W 2015 r. obóz objął 68 klas i wzięło w nim udział ponad 1500 uczniów. 68 nauczycielom i 1500 studentom przekazano materiały edukacyjne. W ten sposób, przy wykorzystaniu ćwiczeń praktycznych i interaktywnych technik nauczania, uczniowie zdobywają informacje na temat różnych rodzajów żywności, sezonowości, produktów lokalnych, sposobów przygotowywania posiłków, przyrody, zdrowia i dobrobytu.

Silvia Bosco, od 2009 r. koordynator krajowy w Donne Impresa Coldiretti wyjaśniła w jaki sposób Donne Impresa gromadzi kobiety - przedsiębiorców rolnych - należące do Coldiretti, w celu promocji przedsiębiorczości kobiet w sektorze rolnym, organizacji działań kulturowych i edukacyjnych i prowadzenia gospodarstw szkoleniowych, by wzmocnić komunikację z konsumentami i opracować propozycje polityk społecznych związanych ze społecznością wiejską.

Claire Martin, kierownik biura Coop de France przy UE, ukazała, że francuskie spółdzielnie rolnicze odgrywają kluczową rolę dodając wartość do produktów i zapewniając wysokiej jakości, zdrowe, odżywcze i zrównoważone produkty.

POWIĄZANE

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Innowacje biotechnologiczne w służbie biogospodarki Rola biotechnologii w rozwoj...

Wraz z innymi szefami wielostronnych banków rozwoju (MDB) oraz liderami rządów i...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę