Czy warto hodować daniele i jelenie ?
Władysław Żabiński: - Już nasi praprzodkowie dostrzegli walory użytkowe jeleniowatych. Świadczą o tym pozostałości prehistorii jakimi są malowidła naścienne. Jeśli zaś chodzi o hodowlę współczesną , to pionierami byli farmerzy z Nowej Zelandii. W ślad za nimi poszły Australia i państwa Zachodniej Europy. Na starym kontynencie największymi producentami dziczyzny są Anglia, Francja, Austria i Szwecja. Hodowla zagrodowa jeleniowatych jest w stanie zaspokoić potrzeby kulinarne każdego oferując mięso o najwyższych walorach jakościowych, zdrowotnych i smakowych.
Gdzie powstała pierwsza hodowla jeleniowatych w Polsce ?
Władysław Żabiński: - Pierwszą hodowlą jeleniowatych w Polsce była ferma jeleniowatych w Kosewie Górnym. Był to Zakład Doświadczalny Instytutu Parazytologii PAN. Instytut prowadził badania pod kątem parazytologii i przydatności poszczególnych gatunków jeleniowatych do hodowli zagrodowej. Ferma ta była jakby źródłem materiału hodowlanego ( głównie danieli) dla wielu nowo powstających hodowli zagrodowych w Polsce. Tam też powstała inicjatywa powołania Polskiego Związku Hodowców Jeleniowatych. Związek nasz korzysta z porad naukowców w tego instytytu za co jesteśmy wdzięczni tej jednostce naukowej.
Ilu obecnie hodowców należy do PZHJ ?
Władysław Żabiński: - Polski Związek Hodowców Jeleniowatych zrzesza obecnie ponad 75 hodowców z całej Polski, którzy prowadzą hodowle jelenia europejskiego, jelenia mandżurskiego oraz daniela. Ilość hodowlanych zwierząt to około 12 tysięcy sztuk daniela, 5 tysięcy sztuk jelenia europejskiego i około 400 sztuk jelenia mandżurskiego – stada podstawowe.
Czy daniel i jeleń w hodowli zagrodowej mogą być naturalnym składnikiem ekosystemu ?
Władysław Żabiński: - Daniele i jelenie hodowane w zagrodach doskonale wykorzystują nisze ekologiczną. Mogą być hodowane tam, gdzie nie można na przykład hodować krów czy owiec. Wykorzystują wszelkiego rodzaju zioła i te Rosiny, których nie chcą jeść krowy czy owce np. pokrzywa czy oset. Jedzą między innymi dziki bez, tarninę, dziką różę, kruszynę i inne rosliny krzaczaste. Wszystko to wpływa na jakość mięsa.
Jakie walory posiada mięsa jeleniowatych i dlaczego warto je spożywać. ?
Władysław Żabiński: - Różnorodność biomasy spożywanej przez daniela lub jelenia z hodowli zagrodowej wpływa bezpośrednio na jakość mięsa pozyskiwanego z tych zwierząt . Oferujemy konsumentom produkt ekologiczny z najwyższej półki ,. Produkt o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych ( zwierzęta hodowane w hodowlach zagrodowych są pod stałą kontrola Komisji Etyki Hodowlanej i Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, wolny od BSE ( nie stwierdzono na świecie zachorowań tych zwierząt na tę chorobę) oraz z gwarancją pochodzenia i gwarancją wiekową. Sposób hodowli prowadzony jest bez nawożenia mineralnego, bez herbicydów i pestycydów. Jest więc przyjazny środowisku , a zatem mięso z tych hodowli posiada najwyższe walory ekologiczne i smakowe. Prócz tego hodowla zagrodowa danieli i jeleni jest przyjazna środowisku, zachowuje walory krajobrazowe, chroni wody gruntowe przed degradacją , a wszystko to jest wynikiem prowadzenia hodowli ekstensywnej.