Biogaz_III Forum 2025

Rozmawialiśmy z Władysławem Żabińskim , prezesem zarządu Polskiego Związku Hodowców Jeleniowatych.

3 grudnia 2015


Czy warto hodować daniele i jelenie ?

Władysław Żabiński: - Już nasi praprzodkowie dostrzegli walory użytkowe jeleniowatych. Świadczą o tym pozostałości prehistorii jakimi są malowidła naścienne. Jeśli zaś chodzi o hodowlę współczesną , to pionierami byli farmerzy z Nowej Zelandii. W ślad za nimi poszły Australia i państwa Zachodniej Europy. Na starym kontynencie największymi producentami dziczyzny są Anglia, Francja, Austria i Szwecja. Hodowla zagrodowa jeleniowatych jest w stanie zaspokoić potrzeby kulinarne każdego oferując mięso o najwyższych walorach jakościowych, zdrowotnych i smakowych.



Gdzie powstała pierwsza hodowla jeleniowatych w Polsce ?

Władysław Żabiński: - Pierwszą hodowlą jeleniowatych w Polsce była ferma jeleniowatych w Kosewie Górnym. Był to Zakład Doświadczalny Instytutu Parazytologii PAN. Instytut prowadził badania pod kątem parazytologii i przydatności poszczególnych gatunków jeleniowatych do hodowli zagrodowej. Ferma ta była jakby źródłem materiału hodowlanego ( głównie danieli) dla wielu nowo powstających hodowli zagrodowych w Polsce. Tam też powstała inicjatywa powołania Polskiego Związku Hodowców Jeleniowatych. Związek nasz korzysta z porad naukowców w tego instytytu za co jesteśmy wdzięczni tej jednostce naukowej.



Ilu obecnie hodowców należy do PZHJ ?

Władysław Żabiński: - Polski Związek Hodowców Jeleniowatych zrzesza obecnie ponad 75 hodowców z całej Polski, którzy prowadzą hodowle jelenia europejskiego, jelenia mandżurskiego oraz daniela. Ilość hodowlanych zwierząt to około 12 tysięcy sztuk daniela, 5 tysięcy sztuk jelenia europejskiego i około 400 sztuk jelenia mandżurskiego – stada podstawowe.



Czy daniel i jeleń w hodowli zagrodowej mogą być naturalnym składnikiem ekosystemu ?

Władysław Żabiński: - Daniele i jelenie hodowane w zagrodach doskonale wykorzystują nisze ekologiczną. Mogą być hodowane tam, gdzie nie można na przykład hodować krów czy owiec. Wykorzystują wszelkiego rodzaju zioła i te Rosiny, których nie chcą jeść krowy czy owce np. pokrzywa czy oset. Jedzą między innymi dziki bez, tarninę, dziką różę, kruszynę i inne rosliny krzaczaste. Wszystko to wpływa na jakość mięsa.



Jakie walory posiada mięsa jeleniowatych i dlaczego warto je spożywać. ?

Władysław Żabiński: - Różnorodność biomasy spożywanej przez daniela lub jelenia z hodowli zagrodowej wpływa bezpośrednio na jakość mięsa pozyskiwanego z tych zwierząt . Oferujemy konsumentom produkt ekologiczny z najwyższej półki ,. Produkt o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych ( zwierzęta hodowane w hodowlach zagrodowych są pod stałą kontrola Komisji Etyki Hodowlanej i Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej, wolny od BSE ( nie stwierdzono na świecie zachorowań tych zwierząt na tę chorobę) oraz z gwarancją pochodzenia i gwarancją wiekową. Sposób hodowli prowadzony jest bez nawożenia mineralnego, bez herbicydów i pestycydów. Jest więc przyjazny środowisku , a zatem mięso z tych hodowli posiada najwyższe walory ekologiczne i smakowe. Prócz tego hodowla zagrodowa danieli i jeleni jest przyjazna środowisku, zachowuje walory krajobrazowe, chroni wody gruntowe przed degradacją , a wszystko to jest wynikiem prowadzenia hodowli ekstensywnej.


POWIĄZANE

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...

System ETS2, który zacznie obowiązywać od 2027 roku, nałoży podatek na paliwa ko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę