Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Marek Adamczyk

25 kwietnia 2003

W 1979 roku ukończył Wydział Weterynarii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z tytułem lekarz weterynarii.

Staż zawodowy odbył w Państwowym Zakładzie Leczniczym dla Zwierząt w Dynowie, następnie w latach 1980-1990 pełnił funkcję Ordynatora w PZLZ w miejscowości Sienno. Kolejne osiem lat (1990-1998) pracował na stanowisku Rejonowego Lekarza Weterynarii w Zwoleniu. W tym czasie sprywatyzował terenową służbę weterynaryjną oraz zlikwidował ok. 200 ognisk wścieklizny nie dopuszczając do zachorowań ludzi. Następnie awansował na Dyrektora Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Radomiu. Funkcję ta pełni tylko przez okres jednego roku gdyż w 1999 r. został powołany na stanowisko Mazowieckiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z/s w Siedlcach. Po objęciu tej funkcji zajął się organizacją laboratorium badania w kierunku BSE, wprowadził na listę eksporterów do krajów UE 4 mleczarnie z woj. mazowieckiego, zorganizował struktury Mazowieckiej Inspekcji Weterynaryjnej, przygotował kilka kontroli UE i USA w zakładach, które nie stwierdziły uchybień. Opracował również strategię mleczarstwa do 2005 roku. Obecnie jest właścicielem firmy Kontech.

Nie zaniedbywał też swojej edukacji, świadczą o tym posiadane dyplomy i certyfikaty. Ma ukończone m.in. Podyplomowe Studium z zakresu administracji weterynaryjnej i chorób zakaźnych zwierząt, z zakresu chorób trzody chlewnej, wdrażania nowego systemu nadzoru sanitarno-weterynaryjnego (HACCP) w produkcji żywności zwierzęcego pochodzenia . Studium UE z egzaminem UE - moduł PHARE PL98/98/AG02 "Reforma i wzmacnianie administracji weterynaryjnej" "Aspekty weterynaryjne zdrowia publicznego" gdzie uzyskał tytuł eksperta w zakresie konsultowania i opiniowania projektów technologicznych zakładów przetwórczych produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia w zakresie spełniania wymagań Dyrektyw UE, oraz ochrony zwierząt i certyfikacji gospodarstw hodowlanych. Posiada certyfikat GIW w zakresie przepisów i Dyrektyw UE w zakładach przetwórstwa ryb, mięczaków, skorupiaków, praktyczne zastosowanie wymagań UE i polskich przepisów w sektorze mięsnym, mleczarskim i utylizacji oraz certyfikat bezpieczeństwa dopuszczający do spraw poufnych.

Jego zainteresowania to muzyka poważna, komputery, piłka nożna, jazda na rowerze.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

ALDI, Carrefour Hipermarket, Dino, TOPAZ, Empik, CCC, Castorama i HEBE to najbar...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę