W 1979 roku ukończył Wydział Weterynarii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z tytułem lekarz weterynarii.
Staż zawodowy odbył w Państwowym Zakładzie Leczniczym dla Zwierząt w Dynowie, następnie w latach 1980-1990 pełnił funkcję Ordynatora w PZLZ w miejscowości Sienno. Kolejne osiem lat (1990-1998) pracował na stanowisku Rejonowego Lekarza Weterynarii w Zwoleniu. W tym czasie sprywatyzował terenową służbę weterynaryjną oraz zlikwidował ok. 200 ognisk wścieklizny nie dopuszczając do zachorowań ludzi. Następnie awansował na Dyrektora Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Radomiu. Funkcję ta pełni tylko przez okres jednego roku gdyż w 1999 r. został powołany na stanowisko Mazowieckiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z/s w Siedlcach. Po objęciu tej funkcji zajął się organizacją laboratorium badania w kierunku BSE, wprowadził na listę eksporterów do krajów UE 4 mleczarnie z woj. mazowieckiego, zorganizował struktury Mazowieckiej Inspekcji Weterynaryjnej, przygotował kilka kontroli UE i USA w zakładach, które nie stwierdziły uchybień. Opracował również strategię mleczarstwa do 2005 roku. Obecnie jest właścicielem firmy Kontech.
Nie zaniedbywał też swojej edukacji, świadczą o tym posiadane dyplomy i certyfikaty. Ma ukończone m.in. Podyplomowe Studium z zakresu administracji weterynaryjnej i chorób zakaźnych zwierząt, z zakresu chorób trzody chlewnej, wdrażania nowego systemu nadzoru sanitarno-weterynaryjnego (HACCP) w produkcji żywności zwierzęcego pochodzenia . Studium UE z egzaminem UE - moduł PHARE PL98/98/AG02 "Reforma i wzmacnianie administracji weterynaryjnej" "Aspekty weterynaryjne zdrowia publicznego" gdzie uzyskał tytuł eksperta w zakresie konsultowania i opiniowania projektów technologicznych zakładów przetwórczych produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia w zakresie spełniania wymagań Dyrektyw UE, oraz ochrony zwierząt i certyfikacji gospodarstw hodowlanych. Posiada certyfikat GIW w zakresie przepisów i Dyrektyw UE w zakładach przetwórstwa ryb, mięczaków, skorupiaków, praktyczne zastosowanie wymagań UE i polskich przepisów w sektorze mięsnym, mleczarskim i utylizacji oraz certyfikat bezpieczeństwa dopuszczający do spraw poufnych.
Jego zainteresowania to muzyka poważna, komputery, piłka nożna, jazda na rowerze.