Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kulinarna Bitwa Regionów „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”

15 czerwca 2015
Z inicjatywy dwóch Oddziałów Terenowych Agencji Rynku Rolnego w Gdyni i w Bydgoszczy rozegrano pierwszą w historii kulinarną bitwę regionów pt. „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”. Bitwa odbyła się 6 czerwca w Chojnicach w malowniczej scenerii miejskiego parku 1000-lecia. Wspólnie z ARR bitwę zorganizowali: Lokalna Grupa Działania „Sandry Brdy” oraz Promocja Regionu Chojnickiego.

Do bitwy stanęło 19 Kół Gospodyń Wiejskich. 8 kół reprezentowało Powiat chojnicki i Kaszubów natomiast pozostałe 11 kół przyjechało z terenu powiatu tucholskiego i reprezentowało Borowiaków. Zadaniem zespołów było przygotowanie dwóch potraw tożsamych z własnym regionem: dania głównego bazującego na wybranym gatunku mięsa oraz dowolnego deseru.

Jury konkursowemu przewodniczył utytułowany Mistrz Kuchni Regionalnej Krzysztof Szulborski jednocześnie Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Z ramienia Agencji w składzie Jury znaleźli się: Dyrektor Tadeusz Zaborowski i Z-ca Dyrektora Aleksander Nowakowski z OT w Bydgoszczy oraz reprezentujący OT w Gdyni Z-ca Dyrektora Leszek Golasiński. Ze strony pozostałych organizatorów do Jury weszli: Grażyna Malatyńska Prezes LDR „Sandry Brdy” oraz Roman Guzelak Prezes Promocji Regionu Chojnickiego.

Niezmiernie trudne zadanie spotkało członków Jury gdyż oceniali oni nie tylko smak potraw ale także dochowanie wierności dawnym recepturom, dobór właściwych naturalnych składników jak również  formę podania i jej zgodność z miejscowymi tradycjami. Zadanie tym trudniejsze, że podjęto się heroicznej próby porównania smaków pochodzących z dwóch regionów słynących z bogactwa tradycyjnej kuchni. Dlatego też, ostatecznie z każdego regionu wyłoniono jednego zwycięzcę oraz przyznano po jednym wyróżnieniu.

W grupie dań borowiackich pierwsze miejsce zajęły reprezentantki z KGW w Legbądzie a wyróżnienie trafiło do KGW w Rzepicznej. Wśród dań kaszubskich triumfowały panie z KGW w Zielonej Chocinie a wyróżnienie trafiło do KGW w Czapiewicach. Nagrody ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego wręczali wspólnie Dyrektorzy Oddziałów Terenowych w Gdyni i Bydgoszczy. Pozostałe koła otrzymały kulinarne wydawnictwa Agencji pt. „Lekcje smaków”.

Dodatkową atrakcją bitwy regionów w parku 1000-lecia w Chojnicach był pokaz grillowania poprowadzony przez samego Mistrza Krzysztofa Szulborskiego. Produkty na grilla zapewnił znany miejscowy producent wyrobów mięsnych firma „SKIBA”. Mistrzowi Szulborskiemu asystowały Panie z kół gospodyń oraz Dyrektorzy Oddziałów Terenowych ARR.  To właśnie Dyrektorzy otrzymali na zakończenie grillowania symboliczne „Oskary kulinarne”. Fundator statuetek Krzysztof Szulborski podkreślał, że oskary otrzymują tylko zasłużone osoby i instytucje zaangażowane w promowanie naturalnych produktów żywnościowych i dbające o  dziedzictwo kulinarne w swoim regionie.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

ALDI, Carrefour Hipermarket, Dino, TOPAZ, Empik, CCC, Castorama i HEBE to najbar...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę