Produkty regionalne i tradycyjne coraz częściej stają się wizytówkami poszczególnych regionów. Szansę porównania różnych specjałów dają konkursy kulinarne. Jednym z nich był konkurs „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”, który odbył się 18 sierpnia w Siedlcach. Jego organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Celem wydarzenia była promocja tradycyjnych produktów żywnościowych, popularyzacja i poszerzenie Listy Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego Mazowsza.
Do konkursu zgłoszono osiemnaście produktów. Komisja konkursowa podczas ich oceny brała pod uwagę dwa elementy. Pierwszy zwyczajowo związany z tego typu konkursami to cechy organoleptyczne oraz estetyka produktów. Druga część oceny była bezpośrednio związana z jednym z celów konkursu czyli wnioskiem o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. W związku z tym oceniono również poprawność przygotowania wniosku, dowody określające powtarzalność produkcji wyrobów w przeszłości, użyte surowce, specyficzny charakter produktu oraz jego związek z regionem.
Na zaproszenie organizatorów podczas wydarzenia obecni byli przedstawiciele Sekcji Informacji i Promocji Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie – Andrzej Kołodziejczyk i Grzegorz Borkowski. Pierwszy z nich uczestniczył również w pracach komisji konkursowej. Po burzliwych obradach komisja wybrała najlepsze produkty. Ich autorzy muszą jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ uroczyste podsumowanie konkursu i wręczenie nagród odbędzie się w październiku. Fundatorem nagród w konkursie jest Agencja Rynku Rolnego.