W dniach 5 i 6 września bieżącego roku w praskiej dzielnicy Troja odbyła się piata edycja czeskiego festiwalu kulinarnego Foodparade. W drugim dniu imprezy, podobnie jak roku poprzednim, Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu wraz z Instytutem Polskim w Pradze włączył się w organizację przedsięwzięcia poprzez zorganizowanie pokazu kulinarnego wraz z wykładem, na temat produktów z Dolnego Śląska.
W ramach prezentacji dolnośląskich specjalności wrocławscy kucharze przygotowali wraz z czeskim kucharzem – Radek Jakubiec, dania z produktów charakterystycznych dla dolnego śląska, wyprodukowanych zgodnie z krajowymi i europejskimi systemami jakości.
Przedstawiając sposób przygotowania potraw i użyte składniki kucharze podkreślali konieczność stosowania wysokiej jakości produktów wytworzonych w danym regionie, aby potrawy miały swój lokalny charakter, ukształtowany przez warunki naturalne oraz historię.
Wykonane potrawy trafiły pod ocenę widzów.
Festiwal umożliwia mieszkańcom Pragi zapoznanie się z propozycją kuchni najlepszych restauracji z Czech. Podczas Foodparade wystawiło się około 20 restauracji z Pragi i jej okolic, których menu obejmowało różne przysmaki, doskonały wybór win, pyszne kawy, najlepsze piwa, egzotyczne koktajle. Uzupełnieniem oferty restauracji był mały targ farmerski, na którym zwiedzający mogli zaopatrzyć się w różne produkty – na ponad 35 straganach oferowano świeże pieczywo, kawę, wino, cydr, domowe ciasta i pasztety oraz można było skosztować wojskowej kuchni. Oprócz tego na scenie głównej oraz na stoiskach odbywały się kursy gotowania, konkursy kulinarne oraz pokazy gotowania.