W dniach 5-6 listopada br. w Ciechocinku odbędzie się konferencja dedykowana branży przetwórstwa mleczarskiego. Tematem przewodnim spotkania ekspertów będzie „cyfryzacja i optymalizacja produkcji”.
Konferencja organizowana jest przez firmę Siemens pod auspicjami Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Forum Odbiorców Energii Elektrycznej i Gazu oraz Izby Energetyki Przemysłowej i Odbiorców Energii.
- Polska jest obecnie czwartym w Unii Europejskiej producentem mleka, po Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii. By przetwórstwo było efektywne, a biznes konkurencyjny, producenci zobligowani są do ciągłej optymalizacji i automatyzacji procesu produkcji. – mówi Łukasz Otta z firmy Siemens, jeden z pomysłodawców konferencji. Na pierwszą edycję konferencji zaplanowaliśmy cztery panele dyskusyjne. Pierwszego dnia będziemy rozmawiać o rozwoju branży mleczarskiej w Polsce w perspektywie najbliższych lat oraz o efektywności procesów produkcyjnych. W drugim dniu poruszymy temat finansowania inwestycji w kontekście pozyskiwania funduszy unijnych oraz kwestię zarządzania zasobami i szkolenia kadry technicznej.
Organizator zaplanował także odbywające się równolegle warsztaty techniczne dla inżynierów.
Konferencja Food Automation to płaszczyzna prezentacji osiągnięć naukowo-badawczych i wdrożeniowych w przemyśle przetwórstwa mleczarskiego. Uczestnictwo w wydarzeniu pozwala poznać najnowsze techniki i światowe technologie w tej branży, a także nawiązać kontakt z najważniejszymi jej przedstawicielami w Polsce. Podczas konferencji wystąpią autorytety o bogatym doświadczeniu, reprezentujący szanowane instytucje: praktycy i przedstawiciele środowiska akademickiego.
Do udziału w konferencji organizatorzy zapraszają:
• osoby zarządzające przedsiębiorstwem
• technologów i inżynierów produkcji, procesu produkcyjnego
• osoby odpowiedzialne za planowanie inwestycji
• kierowników utrzymania ruchu.
***
Partnerem Głównym konferencji jest firma ATER Logic. Partnerem Merytorycznym firma DB Energy. Partnerami konferencji są: Bitner, Lapp Kabel, Mlekomat, Schultz.
Data i miejsce konferencji: 5-6.11.2015, Ciechocinek, Hotel Villa Park****, http://www.villapark.pl/.
Koszt uczestnictwa wynosi: 590 PLN netto. Koszt obejmuje udział w konferencji, materiały, wyżywienie oraz zakwaterowanie.
Więcej informacji, agenda oraz rejestracja: www.konferencja-foodautomation.pl