Dla wszystkich bywalców targów śniadaniowych i miejskich wydarzeń plenerowych, Festiwal Jabłka i Cydru jest obowiązkowym punktem na weekendowej mapie Warszawy. Całodzienna impreza przy plaży nad Wisłą to doskonała okazja do spróbowania cydru, skosztowania wyjątkowych przetworów i wielu znakomitych odmian jabłek. Letni festiwal w prawdziwie miejskim klimacie uświetnią koncerty zespołu The Dumplings oraz Hatti Vatti ft. Misia Furtak.
Jabłkowe specjały i miejska rekreacja
Na Festiwalu królować będą orzeźwiający cydr i jabłka o tak fascynujących nazwach, jak m.in.: Celeste, Paula Red, Czampion, Jonagored czy Delikates. Trzeba tam być choćby po to, aby spróbować cydrowych lodów serwowanych przez warszawską lodziarnię Lodove i jabłkowego menu serwowanego przez m.in.: Samo Jabłko, Fabryka Słodkości czy Art-Win. Będzie też można własnoręcznie wytłoczyć sok jabłkowy na tradycyjnych drewnianych praskach.
Na żywo gotował będzie szef kuchni i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak, który słynie z tego, że o jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Podczas kulinarnego show mistrz wyczaruje potrawy, w których dominować będą subtelne smaki jabłek i cydru.
Amatorzy aktywnego wypoczynku także znajdą coś dla siebie. Na nadwiślańskiej plaży czekać będą miejskie sporty takie, jak slackline, zośka, trickboardy czy skimboard, a także elektryczne deskorolki. Nie zabraknie też strefy relaksu z leżakami, hamakami i orzeźwiającym cydrem.
Cydr – naturalnie miejski
Moda na cydr zawitała do Polski na dobre w zeszłym roku, a w tym przeżywa swój rozkwit. Polacy kochają jabłka, pokochali też lekki cydr. Szklanka cydru wypełniona lodem to doskonałe zwieńczenie lata w mieście. Strongbow, sponsor Festiwalu Jabłka i Cydru, zaprasza więc do klubokawiarni Plażowa w Warszawie na świętowanie zakończenia wakacji.
***
Wstęp na festiwal jest bezpłatny.
30 sierpnia, Plażowa
Start godz. 11.006157805
1