Z wykształcenia technolog żywności. Tytuł doktora nauk technicznych zdobył na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie oraz ETH w Zurichu w Szwajcarii. Zgodnie ze swoją dewizą – praca, wiedza i ustawiczne samodoskonalenie źródłem powodzenia – przez cały czas poszerza wiadomości, czego wybitnym dowodem są dyplomy ukończenia np. Canadian International Management Institute czy Studium Euroforum MBA.
Przez wiele lat związany był z olsztyńską firmą Biolacta. Karierę zawodową rozpoczął od pozycji Kierownika Działu Kontroli Jakości. Potem przyszedł czas na wysokie stanowiska menedżerskie: Dyrektor Generalny Jednostki Innowacyjno-Wdrożeniowej BIOLACTA, Prezes Biotechnologicznej Spółdzielni Pracy BIOLACTA oraz Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny Rhodia Food Biolacta Spółka z o.o. w Olsztynie, początkowo działającej pod nazwą Biolacta Texel i wchodzącej w skład międzynarodowego koncernu Rhone-Poulenc, a potem Rhodia, jako joint venture. Obecnie jest właścicielem firmy szkoleniowo-doradczej MEGA Consulting oraz dyrektorem ds. rozwoju w Gdańskiej Fundacji Kształcenia Menedżerów. Wśród licznych nagród i wyróżnień posiada miedzy innymi tytuł AGROBIZNESMEN '99.
Żonaty, dwoje dzieci. Zainteresowania pozazawodowe: jazda rowerem, jogging, kulturystyk, pływanie, Internet, kino, teatr, języki obce i literatura.
Jak oceniają go inni? Według niezależnych opinii (wypisy z prasy: Rzeczpospolita, Gazeta Olsztyńska, Gazeta Wyborcza, Przemysł Spożywczy, Przemysł Mleczarski, Agrobazar, Przegląd Techniczny) m.in.: silna motywacja i ambicja, błyskotliwa inteligencja, szeroka wiedza w wielu obszarach; urodzony przywódca z wysokimi zdolnościami współpracy z ludźmi; przekonywujący, niezawodny, wiarygodny, wizjoner i natchniony przywódca wielu pomyślnych przemian, które miały miejsce w zarządzanej firmie, jak również w organizacjach, do których należy; kluczowa osoba we wszystkich działaniach prowadzących w wyniku do obecnego kształtu przedsiębiorstwa; przywódca w tworzeniu i przekształcaniu firmy, które zaowocowało stworzeniem pełnowymiarowego przedsiębiorstwa na rynkach Polskim i Europy Wschodniej; silna pozycja opiniotwórcza w sektorze żywnościowym polskiej gospodarki; jeden z liderów polskiego przemysłu spożywczego; wiarygodna osoba dla polskich władz ministerialnych, agend i przedstawicielstw.
oprac. IL