Parlament Europejski przyjął w środę przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet produktów spożywczych.
Przepisy zostały już wcześniej nieformalnie uzgodnione między posłami i Radą UE. Regulacje mają poprawić możliwość śledzenia żywności oraz zapewnić powstanie skuteczniejszego systemu kontroli jej jakości, i to na każdym etapie łańcucha produkcji.
Prawodawcy liczą, że nowe prawo po pierwsze zagwarantuje wysokie standardy żywności, trafiającej na unijny rynek, a po drugie - ułatwi walkę z oszustwami i nadużyciami, takimi jak ujawniony w 2013 r. skandal związany ze sprzedażą koniny jako wołowiny. Okazało się wtedy, że w wielu krajach UE praktykowano proceder dodawania koniny do wołowiny, w niektórych przypadkach zawartość koniny w produktach sprzedawanych jako wołowina wyniosła nawet 100 proc. W wyniku skandalu wycofano wiele partii żywności m.in. z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Czech.
„To prawo ma zapobiec skandalom, ale chodzi o coś więcej. Europejczycy mają prawo do najlepszych możliwych warunków zdrowotnych, to samo dotyczy zwierząt i roślin. Dlatego właśnie potrzebujemy surowych, dokładnych kontroli w całej Unii Europejskiej. Nowa legislacja ma także poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt. Ma położyć kres praktykom maltretowania zwierząt na przykład podczas uboju" – powiedziała austriacka socjaldemokratka Karin Kadenbach, odpowiedzialna za przygotowanie sprawozdania.
Parlament podkreślił w środę, że chociaż unijne przepisy regulujące bezpieczeństwo żywnościowe należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie, to jednak postępująca globalizacja rynku spożywczego i złożony łańcuch produkcji i dystrybucji żywności sprawiają, że wzrasta ryzyko oszustw. Dlatego konieczna jej poprawa jakości przeprowadzanych kontroli.
„Mamy nadzieję, że uda nam się przywrócić zaufanie europejskich konsumentów. Po skandalu związanym z używaniem końskiego mięsa konsumenci mieli poważne wątpliwości dotyczące skuteczności systemu śledzenia produktów w łańcuchu dostawców mięsa. Parlament Europejski chciał rozwiać te obawy, dlatego opracowaliśmy zasady, które pozwalają właściwym władzom na zwalczanie fałszowania żywności oraz system odstraszających kar za naruszanie tych zasad” - podkreśliła europosłanka.
Zgodnie z porozumieniem wynegocjowanym pomiędzy Parlamentem i Radą, wprowadzone zostaną m.in. surowe kontrole całego łańcucha żywnościowego, począwszy od kontroli żywności i pasz, po kontrolę wymagań weterynaryjnych, zdrowia roślin, pestycydów, dobrostanu zwierząt, zasad oznakowania geograficznego czy nadzór nad produkcją organiczną żywności.
Regulacje wprowadzą możliwość przeprowadzania niezapowiedzianych kontroli we wszystkich sektorach, wprowadzą skuteczniejsze środki walki z fałszerstwami i oszustwami oraz bardziej przejrzyste przepisy dotyczące importu zwierząt i innych produktów z krajów trzecich. Komisja Europejska również będzie przeprowadzała regularne kontrole w UE i państwach trzecich w celu zagwarantowania, że regulacje są odpowiednio wdrażane na każdym etapie.
Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 r.
Jowita Kiwnik Pargana (PAP)