Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Sandomierzu w weekend 5. edycja festiwalu „Czas dobrego sera”

10 czerwca 2015
Blisko 350 rodzajów sera z kraju i zagranicy będzie można spróbować podczas Piątego festiwalu „Czas dobrego sera” w Sandomierzu. Motywem przewodnim tegorocznej edycji będą produkty mleczarskie z Włoch.
„Pomysł wynika z tego, że w Polsce mamy świetne mleko, ale wciąż słaby urodzaj serów. Wciąż kanon białe i żółte obowiązuje, twaróg jest wyśmienity, ale jeśli chodzi o sery długodojrzewające, sery żółte, to tutaj pominąwszy kilka wyjątków, wciąż jest ogromna pustka” – powiedział PAP pomysłodawca wydarzenia Jacek Szklarek.

Dodał, że w podtytule festiwalu organizatorzy zamieścili hasło „festiwal nieskończonych from mleka”. „Faktycznie, gdy chodzi o to, co można z mleka otrzymać, począwszy od właśnie samego mleka, poprzez ser, kefiry, jogurty, na lodach i różnego rodzaju słodyczach i deserach, mamy ogromne pole możliwości” – powiedział.

Odwiedzający w najbliższy weekend Sandomierz, będą mogli spróbować prawie 350 rodzajów sera. Jak informują organizatorzy festiwalu, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwajcarii Belgii oraz Holandii. W „menu” znalazły się takie produkty jak Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, a także mało znane sery piwne przygotowane przez polskich serowarów.

„Zależy nam na tym, aby ludzie na ten festiwal specjalnie przyjeżdżali. To nie jest tylko targ, ale także spotkania, czy kolacja z najlepszymi szefami kuchni. Chodzi nam o to, by ludzie poświęcili trochę więcej czasu promowanej przez nas tematyce” – zaznaczył Szklarek. Głównym punktem imprezy będzie Rynek na sandomierskiej Starówce, tuż obok renesansowego ratusza.

Obok serów zaprezentowane zostaną także wina, m.in. z sandomierskich winnic, a także z Węgier, Gruzji oraz Włoch.

Festiwal zakończy ogłoszenie wyników na najlepszy polski ser. Przewodniczącym jury będzie autorytet w tej dziedzinie i miłośnik sera Włoch Pierro Sardo.

„Czas Dobrego Sera – V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka” odbędzie się w sobotę i niedzielę w Sandomierzu. Według organizatorów, na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń „Królewskiego Miasta”.

Organizatorem festiwalu jest polski oddział „Slow Food” - międzynarodowej organizacji typu non-profit, której celem jest "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i zagrożonej zniknięciem w wyniku ekspansji fast foodów.

 


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę