Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

V Europejskie Forum Młodych Rolników

3 grudnia 2015
Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego w dniach 9 – 11 czerwca Centrum Kongresowo – Szkoleniowym ,,MAGELLAN’’ w Bronisławowie organizuje V edycje Europejskiego Forum Młodych Rolników . W  tym roku tematem przewodnim obrad będzie reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2014 roku.
Forum skierowane jest do młodych rolników z Polski oraz innych krajów Europy i ma na celu umożliwienie wymiany doświadczeń i nawiązanie kontaktów branżowych.
Jak zapowiadają organizatorzy w czasie trwania Forum odbywać się będą prelekcje, wykłady i panele dyskusyjne, podczas których uczestnicy będą mogli pogłębić wiedzę dotyczącą Wspólnej Polityki Rolnej. By była ona skuteczniejsza po roku 2014 i spełniała swoje zadania, potrzebuje odpowiedniego finansowania ze wspólnego budżetu Unii.

Europejskie Forum Młodych Rolników to cykliczna inicjatywa organizowana przez Województwo Łódzkie po raz piąty (rok 2005, 2008, 2010, 2012 i 2014). Rolniczy charakter regionu łódzkiego oraz kluczowe znaczenie rolnictwa dla rozwoju całej Polski i Europy sprawia, że dyskusja na temat przyszłości polityki rolnej nabiera coraz większego znaczenia. Poprzednie edycje inicjatywy otworzyły przed młodymi rolnikami nowe możliwości zdobycia cennej wiedzy, przydatnej w ich codziennej pracy zawodowej i były płaszczyzną wymiany doświadczeń i dobrych praktyk.  
Program Forum
 Dzień I - 9 czerwca 2014 roku (poniedziałek)
Do godz.12.30         Przyjazd uczestników, zakwaterowanie
13.00 – 14.00     Oficjalne otwarcie V Europejskiego Forum Młodych Rolników
      Marszałek Województwa Łódzkiego – Witold Stępień,
    Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki,
Przedstawiciel DG AGRI – Mariusz Legowski,
    Sekretarz generalny COPA – COGECA – Pekka Pesonen,
    Wiceprzewodnicząca CEJA - Paola Del Castillo,
Wystąpienia gości oficjalnych.
14.00 – 15.30        Wykład inauguracyjny:  „Reformy Wspólnej Polityki Rolnej po 2014 roku”,
  „Płatności bezpośrednie”  
prowadzenie Waldemar Guba - Departament Strategii, Analiz i Rozwoju; Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  
        „Instrumenty nowego PROW skierowane na rozwój gospodarstw rolnych          i wsparcie sektora rolnego” – Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich; Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  
15.30 – 16.30         Obiad
17.00 - 19.00         Małe Forum Rolnicze z udziałem uczestników Forum
    
19.00 - 20.00        Kolacja

* Dzień II - 10 czerwca 2014 roku (wtorek)


8.00 – 10.00                  Śniadanie
10.30 – 18.00         Warsztaty w 4 przebiegających równocześnie grupach tematycznych
14.00 – 15.00                Obiad w trakcie pobytu /catering/ w miejscu
Do godz. 18.00             Powrót do obiektu głównego konferencji
19.00 - 20.00                 Kolacja

Grupa I – wyjazd do Gospodarstwa Rybackiego Stadniny Koni Walewice Spółka z o.o.                                           – Wielofunkcyjna i zintegrowana rola stawów rybnych
11.30 – 12.00 Podstawowe zasady dobrej praktyki w dziedzinie prowadzenia chowu i hodowli ryb metodami tradycyjnymi (dr inż. Mirosław Cieśla Wydział Nauk o Zwierzętach, Pracownia Ichtiobiologii i Rybactwa SGGW Warszawa)
12.00 – 12.30  Skąd się biorą karpie? – film szkoleniowy
12.30 – 13.15 Pozaprodukcyjna rola i znaczenie stawów rybnych (dr inż. Mirosław Cieśla Wydział Nauk o Zwierzętach, Pracownia Ichtiobiologii i Rybactwa SGGW Warszawa)
13.15 – 14.00  Dolina karpia – ludzie, ryby i ptaki – film przyrodniczy
15.00 – 15.30 Ogólna charakterystyka metod chowu i hodowli ryb w Polsce (dr Zbigniew Kaczkowski Katedra Ekologii Stosowanej Uniwersytet Łódzki)
15.30 – 17.00 Praktyczne aspekty znaczenia gospodarki rybackiej  – obiekty stawowe w Gospodarstwie Rybackim Stadniny Koni Walewice Spółka z o.o. (przedstawiciele Zarządu Stadniny Koni Walewice Spółka z o.o.)
Grupa II – wyjazd do Mazowieckiego Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Łowiczu – Rozród zwierząt
11.30 – 12.00 Prezentacja Mazowieckiego Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Łowiczu – Przedstawiciele Zarządu Spółki
12.00 – 12.30 Organizacja hodowli bydła w Polsce – Krzysztof Gałązka, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
12.15 – 14.00 Choroby metaboliczne bydła – Krzysztof Słoniewski, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
15.00 - 16.30  Ocena genomowa buhajów – Teresa Piechowska, Dyrektor ds. hodowli Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
16.30 – 17.00 Dyskusja

Grupa III – wyjazd do obiektów Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – Nowości sadownicze

11.30 – 13.00 -  część wykładowo - warsztatowa /obiekty doświadczalne IO - sad Dąbrowice, oprowadzająca -             dr Dorota Kruczyńska /.

13.00 – 14.00 – część wykładowa  MRiRW; Możliwości organizowania się producentów sadowniczych w grupy               i organizacje na rynku owoców i warzyw w kontekście zmian prawa unijnego. Stan zorganizowania  grup producentów owoców i warzyw w Polsce oraz perspektywy rozwoju grup i organizacji już istniejących.
Bogumiła Kasperowicz – Dyrektor Departamentu Rynków Rolnych oraz Karolina Załuska –Naczelnik Wydziału Produktów Ogrodniczych, Spółdzielczości Rolniczej i Grup Producentów Rolnych; Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
15.00 -  17.00 – część wykładowa IO. Prezentacja Instytutu Ogrodnictwa - Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa, prof. dr hab. Franciszek Adamicki.
Strategia bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin w produkcji ogrodniczej
1.Metody precyzyjnego stosowania środków ochrony roślin oraz neutralizacji pozostałości środków ochrony roślin w opakowaniach i w opryskiwaczach w celu ograniczenia zanieczyszczenia środowiska - prof. dr hab. Ryszard Hołownicki; dr Grzegorz Doruchowski

Ochrona środowiska
2.Optymalizacja nawadniania upraw sadowniczych w Polsce z uwzględnieniem przebiegu pogody i zasobów wodnych gleby w głównych rejonach upraw sadowniczych województwa łódzkiego  - prof. dr hab. Waldemar Treder

Bezpieczna żywność
3.Badanie pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych w ramach obowiązującego monitoringu krajowego oraz wymogów UE - dr Artur Miszczak

Postęp biologiczny
4.Tworzenie postępu biologicznego i jego wykorzystanie w systemie zrównoważonej produkcji sadowniczej - prof. dr hab. Edward Żurawicz

Bioróżnorodność
5.Ochrona różnorodności biologicznej roślin sadowniczych dla zrównoważonego rolnictwa -  dr Elżbieta Rozpara


Grupa IV – wyjazd do Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian – Sulejów – Nowe odmiany roślin uprawnych

11.30 - 12.00 Wyzwania dla współczesnej hodowli roślin - Stymulowanie innowacji w hodowli roślin i nasiennictwie oraz
wspieranie wdrażania postępu odmianowego do praktyki rolniczej. /Misja COBORU/. Dyrektor SDOO Dr inż. Przemysław Majchrowski.

12.0– 14.00 Aktualne zadania Porejestrowego Doświadczalnictwa  Odmianowego - /Odmiany roślin uprawnych zalecanych do uprawy w województwie łódzkim/.
Prezentacje polowe - pszenżyto ozime i jare; jęczmień ozimy i jary; żyto ozime i jare; rzepak ozimy; mieszanki międzyodmianowe; pszenica jara orkisz; pszenica ozima i jara; owies; ziemniaki wg grup wczesności; ziemniaki (odporność na zarazę); soja; łubin żółty; groch siewny; kukurydza wg grup wczesności. Ogółem 621 badanych odmian na 2054 poletkach

15.00 – 15.30 Źródła białka roślinnego pochodzenia krajowego - /Rośliny bobowate; rola pszczół w ekosystemie/.

15.30 – 17.00  Badania zlecone prowadzone na 1029 poletkach obejmujące:
         badanie wartości gospodarczej odmian,
         działanie zapraw nasiennych,
         doświadczenia fungicydowe,
         doświadczenia herbicydowe.


Dzień III - 11 czerwca 2014 roku (środa)
 8.00 – 10.00                  Śniadanie
 9.30 – 11.30                      Podsumowanie V Europejskiego Forum Młodych Rolników – duża sala konferencyjna
10.00 – 11.30                    Zasady szacowania szkód w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji
rolnej, w których wystąpiły szkody spowodowane niekorzystnymi zjawiskami    atmosferycznymi – przedstawiciel  Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego w Łodzi.
                                           Odszkodowania za szkody - wystąpienia zaproszonych prelegentów.
11.30 – 12.00 –                  Wykwaterowanie i wyjazd uczestników





POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę