Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

PSPO rozpoczyna kampanię budowania świadomości walorów śruty i makuchu rzepakowego

17 lutego 2010
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju rozpoczyna kampanię budowania świadomości walorów śruty i makuchu rzepakowego pod hasłem „Pasze rzepakowe - cenne źródło białka i energii”.  
Inauguracja kampanii będzie miała miejsce 2 marca 2010 r. podczas konferencji w Instytucie Zootechniki w Balicach koło Krakowa. (Program dostępny jest na stronie www.pspo.com.pl, udział w konferencji jest bezpłatny, rejestracja uczestników do 19 lutego br.)

Według najnowszych danych zebranych przez Stowarzyszenie, dwanaście firm olejarskich zrzeszonych w PSPO przerobiło w 2009 r. 2,3 mln ton nasion rzepaku, co stanowiło ok. 96% krajowego przerobu i wyprodukowało:
1,2 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej
130 tys. ton makuchu rzepakowego
Produkcja pasz rzepakowych wzrosła zatem o 13% wobec 2008 r. i aż o 40% względem 2006 r.. PSPO szacuje, że eksport pasz rzepakowych w 2009 r. przekroczył 500 tys. ton, a więc stanowił ok. 40% produkcji.

Rozpoczynająca się kampania PSPO ma na celu wsparcie rozwoju przetwórstwa rzepaku i zagospodarowania śruty i makuchu rzepakowego w znacznej mierze na polskim rynku. Podstawową grupą docelową kampanii są hodowcy bydła, trzody i drobiu obok firm branży paszowej. W ramach kampanii zostaną wykorzystane narzędzia PR oraz marketingowe.

W najbliższym czasie przeprowadzone zostaną następujące działania:
promocja książki „Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt” (tom IV z serii Teraz rzepak, Teraz olej w nakładzie 20 tys. sztuk) – wydanie styczeń 2010 r.
uruchomienie strony internetowej o charakterze edukacyjno-informacyjnym dedykowanej paszom rzepakowym: (start w marcu 2010 r.)
konferencja poświęcona paszom rzepakowym z udziałem hodowców, organizacji branżowych, świata nauki i mediów – 2 marca 2010 r. w Balicach
prezentacja filmu o wykorzystaniu pasz rzepakowych w żywieniu krów w OHZ Osięciny (wyróżniające się  w kraju gospodarstwo z tytułu wyników krów mlecznych)

W kolejnych miesiącach planowane są także: wykłady ekspertów na konferencjach, konsultacje dla hodowców podczas wystaw hodowlanych (czerwiec/lipiec), artykuły w mediach branżowych


Autorytety, uczestniczące już w kampanii w roli ekspertów:
  • prof. dr hab. Franciszek Brzóska – Instytut Zootechniki w Balicach
  • prof. dr hab. Stefania Smulikowska – Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt w Jabłonnej
  • prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski – Uniwersytet Przyrodniczy w Krakowie
  • dr inż. Zbigniew Lach – Ośrodek Hodowli Zarodowej w Osięcinach
  • dr inż. Marian Kamyczek (Instytut Zootechniki PIB ZD w Pawłowicach)
  • profesorowie z Instytutu Zootechniki, współautorzy książki: doc. dr hab. Ewa Hanczakowska, prof. dr hab. Jerzy Koreleski, prof. dr hab. Juliusz Strzetelski, doc. dr hab. Sylwester Świątkiewicz

PSPO zaprosiło także do współpracy organizacje branżowe:
  • Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS"
  • Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polski Związek Producentów Pasz
  • Izba Zbożowo-Paszowa, której członkiem jest PSPO.

Jak mówi prof. dr hab. Franciszek Brzóska (IZ w Balicach): „Wpływ pasz rzepakowych na zwierzęta objawia się:
wyższymi dobowymi przyrostami masy ciała zwierząt rzeźnych, w tym drobiu, świń i bydła opasowego, a także ryb,
wyższą wydajnością mleczną krów,
krótszym okresem chowu i tuczu zwierząt rzeźnych,
poprawą składu chemicznego tłuszczu i wartości dietetycznej mleka, jaj i mięsa.”

 „Pasze rzepakowe są jednym z tańszych źródeł białka pochodzenia roślinnego dostępnych w kraju. Mimo że nie mogą całkowicie zastąpić śruty sojowej, to ich możliwości w żywieniu zwierząt są niewykorzystane.”  dodaje dr inż. Roman Rybacki (prezes zarządu PSPO).

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę