
W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasze plony
Autor: Andre Negreiros, Dyrektor ds. Handlowych na Europę Środkową i Wschodnią w Corteva Agriscience
Sztuczna inteligencja i cyfryzacja zmieniają dziś wiele sektorów - od finansów po ochronę zdrowia - a europejskie rolnictwo przechodzi własną cyfrową transformację. Technologie oparte na danych zmieniają sposób, w jaki rolnicy zarządzają zasobami, zwiększają wydajność upraw i podejmują decyzje strategiczne. AI nie tylko podnosi efektywność, ale też przyspiesza postęp naukowy: pomaga naukowcom identyfikować nowe cechy roślin, modelować ich reakcje na zmiany klimatu, wcześniej wykrywać pojawiające się szkodniki, a nawet odkrywać cząsteczki zdolne do skutecznej ochrony upraw przy minimalnych dawkach.
Jednak innowacje nie powstają wyłącznie w nowoczesnych laboratoriach. Tuż pod naszymi stopami znajduje się innego rodzaju laboratorium – gleba, żywy fundament rolnictwa. To nie tylko środowisko wzrostu roślin, ale również źródło naturalnych związków, które mogą chronić plony i wykorzystywać drzemiący w naturze potencjał do ochrony upraw.
Dobrym przykładem jest spinosad - substancja ochrony roślin pozyskana z bakterii glebowej Saccharopolyspora spinosa. Od momentu uzyskania zatwierdzenia w UE w 2007 roku chroni ponad 200 upraw, w tym owoce, warzywa i rośliny przemysłowe, przed wieloma gatunkami szkodników, takimi jak gąsienice, wciornastki czy miniarki. Spinosad wspiera zarówno rolnictwo konwencjonalne, jak i ekologiczne, pokazując, w jaki sposób rozwiązania pochodzące z gleby mogą ograniczać wpływ na środowisko i wspierać zrównoważoną produkcję żywności. Odpowiada też na rosnące oczekiwania konsumentów wobec środków ochrony roślin pochodzenia naturalnego, bez kompromisów w zakresie skuteczności.
Bezpieczne i efektywne narzędzia - zarówno te oparte na sztucznej inteligencji, jak i te czerpiące z natury - są kluczowe dla zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego. Dlatego potrzebujemy regulacji, które są przejrzyste, oparte na wiedzy naukowej i wystarczająco elastyczne, aby nadążać za tempem innowacji. Europejska polityka powinna dokładnie, lecz sprawnie oceniać nowe rozwiązania, tak aby rolnicy mieli dostęp do pełnego zestawu narzędzi potrzebnych do produkcji zdrowych upraw, utrzymania konkurencyjności i dostarczania konsumentom żywności bezpiecznej, zrównoważonej i wysokiej jakości.
Łącząc nowoczesne technologie z mądrością natury, możemy budować odporny i zrównoważony system żywnościowy - taki, który sprosta dzisiejszym wyzwaniom i jednocześnie będzie chronił plony przyszłych pokoleń.
oprac, e-red ppr.pl