Pierwszy światowy kongres naukowy poświęcony stosowaniu biostymulatorów w rolnictwie i w ogrodnictwie
3 października 2012
Biostymulatory to preparaty, które ze względu na swój wszechstronny wpływ na podniesienie wysokości i jakości plonów są coraz częściej wykorzystywane w rolnictwie i w ogrodnictwie na całym świecie. Preparaty te są też przedmiotem licznych badań naukowych, których dotychczasowe wyniki zostaną zaprezentowane na organizowanym w tym roku Pierwszym Światowym Kongresie w Strasburgu.
Badania naukowe potwierdzają, że biostymulatory stymulują procesy życiowe roślin na każdym z poziomów organizacji biologicznej począwszy od łanu, pojedynczej rośliny, przez organy, tkanki, komórki, procesy fizjologiczne i biochemiczne, czyli zmiany w metabolizmie, aż po zmiany na poziomie molekularnym, a więc w ekspresji genów. Ich wpływ na rośliny nie ma charakteru odżywczego, a ich stosowanie nie usuwa ani nie obniża natężenia czynnika stresowego, czyli nie zmieniają one środowiska, a ich oddziaływanie na rośliny sprowadza się do podwyższenia naturalnej odporności roślin na czynniki stresowe. W warunkach bezstresowych preparaty te wpływają na lepsze wykorzystanie potencjalnych, genetycznie uwarunkowanych cech roślin.
Badania nad biostymulatorami prowadzone są także w Polsce. Jednym z czołowych ośrodków zajmujących się tą tematyką jest Samodzielny Zakład Przyrodniczych Podstaw Ogrodnictwa na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW. Pracami tymi kieruje Pani prof. dr hab. Helena Gawrońska, która zajmuje się przede wszystkim wpływem tych preparatów na zmiany w roślinie zachodzące na poziomie molekularnym. Prowadzone przez nią nowatorskie badania /SGGW jest jedynym ośrodkiem naukowym prowadzącym tego typu doświadczenia/ potwierdziły, że profil ekspresji genów po traktowaniu roślin biostymulatorem Asahi SL w znaczącym stopniu różnił się od kontroli. Preparat niezależnie od warunków uprawy podwyższał ekspresję genów związanych z kluczowymi procesami zachodzącymi w roślinach. Jest to tym bardziej istotne, że każda zmiana w intensywności procesów zachodzących w roślinie jest kontrolowana przez geny i zależy od poziomu aktywności odpowiedzialnych za nią genów. Efektem podwyższonej ekspresji genu jest zwiększona synteza związków, za które odpowiedzialny jest dany gen.
O randze badań prowadzonych przez zespół Pani Profesor Gawrońskiej świadczy zaproszenie jej na Kongres jako jednej z czołowych prelegentek. Przedstawienie osiągnięć polskich naukowców na tak prestiżowym forum potwierdza ich znaczenie dla rozwoju światowych badań technologii stosowanych w rolnictwie. Warto podkreślić, że wiele badań naukowych wspieranych jest przez firmy produkujące preparaty dla rolnictwa. Partnerem badań naukowych SGGW była firma ArystaLifescience, która jest także jednym z inicjatorów Światowego Kongresu.