Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pierwszy światowy kongres naukowy poświęcony stosowaniu biostymulatorów w rolnictwie i w ogrodnictwie

3 października 2012
Biostymulatory to preparaty, które ze względu na swój wszechstronny wpływ na podniesienie wysokości i jakości plonów są coraz częściej wykorzystywane w rolnictwie i w ogrodnictwie na całym świecie. Preparaty te są też przedmiotem licznych badań naukowych, których dotychczasowe wyniki zostaną zaprezentowane na organizowanym w tym roku Pierwszym Światowym Kongresie w Strasburgu.
Badania naukowe potwierdzają, że biostymulatory stymulują procesy życiowe roślin na każdym z poziomów organizacji biologicznej począwszy od łanu, pojedynczej rośliny, przez organy, tkanki, komórki, procesy fizjologiczne i biochemiczne, czyli zmiany w metabolizmie, aż po zmiany na poziomie molekularnym, a więc w ekspresji genów. Ich wpływ na rośliny nie ma charakteru odżywczego, a ich stosowanie nie usuwa ani nie obniża natężenia czynnika stresowego, czyli nie zmieniają one środowiska, a ich oddziaływanie na rośliny sprowadza się do podwyższenia naturalnej odporności roślin na czynniki stresowe. W warunkach bezstresowych preparaty te wpływają na lepsze wykorzystanie potencjalnych, genetycznie uwarunkowanych cech roślin.
Badania nad biostymulatorami prowadzone są także w Polsce. Jednym z czołowych ośrodków zajmujących się tą tematyką jest Samodzielny Zakład Przyrodniczych Podstaw Ogrodnictwa na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW. Pracami tymi kieruje Pani prof. dr hab. Helena Gawrońska, która zajmuje się przede wszystkim wpływem tych preparatów na zmiany w roślinie zachodzące na poziomie molekularnym. Prowadzone przez nią nowatorskie badania /SGGW jest jedynym ośrodkiem naukowym prowadzącym tego typu doświadczenia/  potwierdziły, że profil ekspresji genów po traktowaniu roślin biostymulatorem Asahi SL w znaczącym stopniu różnił się od kontroli. Preparat niezależnie od warunków uprawy podwyższał ekspresję genów związanych z kluczowymi procesami zachodzącymi w roślinach. Jest to tym bardziej istotne, że każda zmiana w intensywności procesów zachodzących w roślinie jest kontrolowana przez geny i zależy od poziomu aktywności odpowiedzialnych za nią genów. Efektem podwyższonej ekspresji genu jest zwiększona synteza związków, za które odpowiedzialny jest dany gen.
O randze badań prowadzonych przez zespół Pani Profesor Gawrońskiej świadczy zaproszenie jej na Kongres jako jednej z czołowych prelegentek. Przedstawienie osiągnięć polskich naukowców na tak prestiżowym forum potwierdza ich znaczenie dla rozwoju światowych badań technologii stosowanych w rolnictwie. Warto podkreślić, że wiele badań naukowych wspieranych jest przez firmy produkujące preparaty dla rolnictwa. Partnerem badań naukowych SGGW była firma ArystaLifescience, która jest także jednym z inicjatorów Światowego Kongresu.



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę