Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” to kolejna inicjatywa Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej współfinansowana z grantu UE na promocję Wspólnej Polityki Rolnej, realizowana we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Warszawskim Convivium Slow Food.
Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez promocję krótkich łańcuchów żywności dla jak najlepszego wykorzystania regionalnych, sezonowych produktów tradycyjnych wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej, z korzyścią dla producentów i konsumentów.
Pierwszym elementem projektu są Warsztaty Kulinarne „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.
EFRWP i Warszawskie Convivium Slow Food zapraszają uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych, tym razem z woj. kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i zachodniopomorskiego oraz z województw przyległych, do udziału w II
edycji Warsztatów Kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.
Celem warsztatów jest wspomaganie krajowych szkół gastronomicznych w przekazaniu uczniomwiedzy na temat jak najlepszego, najpełniejszego wykorzystania krajowych produktów najwyższej
jakości w przyrządzaniu ogólnie znanych potraw kuchni polskiej oraz kreowaniu nowych. Jak podkreślają organizatorzy uczestnictwo w Projekcie to unikalna możliwość wspólnego gotowania z wybitnymi, polskimi szefami
kuchni, wzięcia udziału w Finałowym Konkursie w Warszawie, opublikowania pod nazwiskiem przepisów w „Palce Lizać” i wiele innych niespodzianek.
W ramach projektu w okresie wrzesień-listopad 2012r. planowane jest przeprowadzenie przez renomowanych, regionalnych kucharzy, pięciu 2-dniowych, praktycznych warsztatów dla 30-osobowej grupy nauczycieli(10) i uczniów/studentów(20) szkół gastronomicznych z każdego z
wymienionych wyżej województw. Oprócz zajęć praktycznych zostaną omówione tematy krótkich łańcuchów żywności, systemów jakości żywności w UE i w Polsce oraz możliwości i sposoby zastosowania regionalnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej. Rekrutacja na warsztaty trwa od 15.04 do 29.06.2012r.Warsztaty będą składały się z krótkiej części teoretycznej (dyskusja o produktach regionalnych zdanego terenu i ich zastosowaniu, systemach jakości żywności w UE i w Polsce) oraz przyrządzenia przez każdą 3-osobową grupę uczestniczącą w warsztatach na indywidualnym stanowisku pracy, dań
przy użyciu dostępnych w danym regionie produktów i surowców. Warsztaty będą prowadzone przez specjalistów-restauratorów i popularyzatorów kuchni.
Podczas warsztatów zostanie ogłoszony Konkurs Kulinarny, który realizowany będzie w szkołach, ajego Finał odbędzie się w Warszawie w listopadzie 2012. Finał połączony będzie z konferencją prasową z udziałem wybranych zespołów ze szkół, spośród tych które brały udział w warsztatach, na najciekawsze zastosowania produktów uczestniczących w systemach jakości UE oraz sezonowych produktów lokalnych w nowoczesnej kuchni polskiej. Przepisy finałowe podpisane nazwiskami autorów i adresem szkoły ukażą się w specjalnym ogólnopolskim dodatku do Gazety Wyborczej
„Palce Lizać”. Szkoły, która zajmą trzy pierwsze miejsca w konkursie otrzymają w prezencie nagrody rzeczowe, a każdy uczestnik Warsztatów otrzyma certyfikat potwierdzający udział w Warsztacie.
Po zakwalifikowaniu do Projektu, szkoły otrzymają wydaną w ramach Projektu broszurkę- informator pt. „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz inne materiały edukacyjne.
Drugim elementem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” jest wspieranie producentów produktów regionalnych i tradycyjnych poprzez promocję krótkich łańcuchów żywności – czyli wspierania form sprzedaży produktów: w sposób bezpośredni lub z minimalną liczbą pośredników - od producenta do konsumenta.
- Na spotkania zatytułowane „Jak nawiązać i skutecznie prowadzić lokalną współpracę restaurator producent(Restaurator-Producent)”, zapraszamy lokalnych producentów i restauratorów. Spotkania będą miały miejsce podczas wojewódzkich finałów XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo– Smaki Regionów”. Spotkania organizowane są przez EFRWP i PIPRiL. Harmonogram spotkań wojewódzkich znajduje się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnegowww.produktyregionalne.pl/nkd.html -informuje Grażyna Kurpińska – Asystent Krajowego Koordynatora Konkursu NKD – SM
8964099
1