Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Krótsza droga od producenta do konsumenta

3 grudnia 2015
Projekt „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” to kolejna inicjatywa Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej  współfinansowana z grantu UE na promocję Wspólnej Polityki Rolnej, realizowana we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) oraz z Warszawskim Convivium Slow Food.

Celem projektu jest działanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, poprzez promocję krótkich łańcuchów żywności dla jak najlepszego wykorzystania regionalnych, sezonowych produktów tradycyjnych wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej, z korzyścią dla producentów i konsumentów.
Pierwszym elementem projektu są Warsztaty  Kulinarne  „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.

EFRWP i Warszawskie Convivium Slow Food zapraszają uczniów i nauczycieli ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych, tym razem z woj. kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i zachodniopomorskiego oraz z województw przyległych, do udziału w II
edycji Warsztatów Kulinarnych „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.

Celem warsztatów jest wspomaganie krajowych szkół gastronomicznych w przekazaniu uczniomwiedzy na temat jak najlepszego, najpełniejszego wykorzystania krajowych produktów najwyższej
jakości w przyrządzaniu ogólnie znanych potraw kuchni polskiej oraz kreowaniu nowych. Jak podkreślają organizatorzy uczestnictwo w Projekcie to unikalna możliwość wspólnego gotowania z wybitnymi, polskimi szefami
kuchni, wzięcia udziału w Finałowym Konkursie w Warszawie, opublikowania pod nazwiskiem przepisów w „Palce Lizać” i wiele innych niespodzianek.
W ramach projektu w okresie wrzesień-listopad 2012r. planowane jest przeprowadzenie przez renomowanych, regionalnych kucharzy, pięciu 2-dniowych, praktycznych warsztatów dla 30-osobowej grupy nauczycieli(10) i uczniów/studentów(20) szkół gastronomicznych z każdego z
wymienionych wyżej województw. Oprócz zajęć praktycznych zostaną omówione tematy krótkich łańcuchów żywności, systemów jakości żywności w UE i w Polsce oraz możliwości i sposoby zastosowania regionalnych produktów w nowoczesnej kuchni polskiej. Rekrutacja na warsztaty trwa od 15.04 do 29.06.2012r.Warsztaty będą składały się z krótkiej części teoretycznej (dyskusja o produktach regionalnych zdanego terenu i ich zastosowaniu, systemach jakości żywności w UE i w Polsce) oraz przyrządzenia przez każdą 3-osobową grupę uczestniczącą w warsztatach na indywidualnym stanowisku pracy, dań
przy użyciu dostępnych w danym regionie produktów i surowców. Warsztaty będą prowadzone przez specjalistów-restauratorów i popularyzatorów kuchni.
Podczas warsztatów zostanie ogłoszony Konkurs Kulinarny, który realizowany będzie w szkołach, ajego Finał odbędzie się w Warszawie w listopadzie 2012. Finał połączony będzie z konferencją prasową z udziałem wybranych zespołów ze szkół, spośród tych które brały udział w warsztatach, na najciekawsze zastosowania produktów uczestniczących w systemach jakości UE oraz sezonowych produktów lokalnych w nowoczesnej kuchni polskiej. Przepisy finałowe podpisane nazwiskami autorów i adresem szkoły ukażą się w specjalnym ogólnopolskim dodatku do Gazety Wyborczej
„Palce Lizać”. Szkoły, która zajmą trzy pierwsze miejsca w konkursie otrzymają w prezencie nagrody rzeczowe, a każdy uczestnik Warsztatów otrzyma certyfikat potwierdzający udział w Warsztacie.
Po zakwalifikowaniu do Projektu, szkoły otrzymają wydaną w ramach Projektu broszurkę- informator pt. „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” oraz inne materiały edukacyjne.
Drugim elementem projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta” jest wspieranie producentów produktów regionalnych i tradycyjnych poprzez promocję krótkich łańcuchów żywności – czyli wspierania form sprzedaży produktów: w sposób bezpośredni lub z minimalną liczbą pośredników - od producenta do konsumenta.

- Na spotkania zatytułowane „Jak nawiązać i skutecznie prowadzić lokalną współpracę restaurator producent(Restaurator-Producent)”, zapraszamy lokalnych producentów i restauratorów. Spotkania będą miały miejsce podczas wojewódzkich finałów XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo– Smaki Regionów”. Spotkania organizowane są przez EFRWP i PIPRiL. Harmonogram spotkań wojewódzkich znajduje się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnegowww.produktyregionalne.pl/nkd.html -informuje  Grażyna Kurpińska – Asystent Krajowego Koordynatora Konkursu NKD – SM


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę