Polska Izba Hotelarstwa w ramach Planu działania SC KSOW realizuje cykl szkoleń pod nazwą Zintegrowane przedsięwzięcia hotelarskie – szansa rozwoju obszarów wiejskich”
Ich celem jest przedstawienie możliwości inwestowania w budowę hoteli na terenach wiejskich, a także promocja i reklama tych terenów dla rozwoju turystyki. W ramach projektu przeprowadzone będą badania porównawcze dotyczące dobrych praktyk w działalności w hoteli na terenie Niemiec i Polski, a także w gospodarstwach agroturystycznych.
W ramach projektu zostanie przeprowadzonych 9 dwudniowych szkoleń, każde na terenie innego województwa. Ich celem jest podniesienie wiedzy potencjalnych inwestorów w zakresie organizowania i udziału w zintegrowanych przedsięwzięciach hotelarskich na terenach wiejskich oraz zapoznanie uczestników z możliwościami podejmowania inwestycji hotelowych na terenach wiejskich w ramach indywidualnej działalności gospodarczej.
Ilość miejsc w szkoleniach jest ograniczona i obejmuje maksymalnie 90 osób, tj. ok. 10 osób na każdym szkoleniu. Decyduje kolejność zgłoszeń. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Miejsca i terminy szkoleń:
Kielce 27-28.11.2013 Hotel „Pod Złotą Różą”, ul. Plac Moniuszki 7, 25-334 Kielce
Kraków 28-29.11.2013 Hotel „Royal”, ul. Świętej Gertrudy 26, 31-048 Kraków
Poznań 2-3.12.2013 Hotel „Ikar”, ul. Kościuszki 118, 61-717 Poznań
Wrocław 3-4.12.2013 Hotel „Orbis”, ul. Powstańców Śląskich 7, 53-332 Wrocław
Olsztyn 5-6.12.2013 Hotel „HP Park Olsztyn”, Al. Warszawska 119, 10-701 Olsztyn
Włocławek 9-10.12.2013 Hotel „Młyn”, ul. Okrzei 77, 87-800 Włocławek
Białystok 12-13.12.2013 Hotel „3TRIO, ul. Hurtowa 3, 15-399 Białystok
Lublin 17-18.12.2013 Hotel „Huzar”, ul. Spadochroniarzy 7, 20-043 Lublin
Warszawa 20-21.12.2013 Hotel „Mistral”, ul. Słoneczna 1, 05-270 Marki k/Warszawy
Szczegółowy program szkolenia dwudniowego:
1 dzień:
10.00-10.50
1. Idea budowy zintegrowanych przedsięwzięć hotelarskich na obszarach wiejskich, ich wpływ na ożywienie podejmowania działalności gospodarczej mieszkańców obszarów wiejskich – współpraca
z lokalną społecznością.
2. Powiązanie sieci hoteli na obszarach wiejskich z istniejącymi gospodarstwami agroturystycznymi, gospodarstwami rolnymi i producentami z obszarów wiejskich.
3. Stymulowanie przedsiębiorczości w grupie małych i średnich firm na obszarach wiejskich.
4. Aktywizacja zawodowa młodzieży, podniesienie kwalifikacji zawodowych oraz integracja środowisk.
10.50-11.00
Przerwa kawowa
11.00-11.45
1. Centralna rezerwacja miejsc noclegowych dla hoteli na obszarach wiejskich.
2. Promocja walorów turystycznych i wypoczynkowych obszarów wiejskich.
3. Współpraca z władzami lokalnymi we wdrażaniu nowych technologii /bio-gazownie/.
11.45-12.00
Przerwa
12.00-12.50
Źródła finansowania inwestycji na obszarach wiejskich:
1. Jak stworzyć dobry biznesplan inwestycji hotelarskiej na terenach wiejskich?
2. Kluczowe zagadnienia modelowania strony przychodowej na przykładzie interaktywnej analizy lokalizacji przedsięwzięcia.
3. Walory turystyczne i wypoczynkowe obszarów wiejskich.
4. Optymalizacja kosztów na przykładzie możliwości wykorzystania nowych technologii w zaopatrzeniu
w energię.
12.50-13.00
Przerwa kawowa
13.00-13.45
Źródła finansowania inwestycji na obszarach wiejskich:
1. Kredyty inwestycyjne (w tym omówienie kluczowych elementów wniosków).
2. Dotacje UE w perspektywie 2014-2020 (potencjalne źródła).
3. Inne mechanizmy finansowe.
14.00-15.00
Obiad
15.15–17.15
Warsztaty szkoleniowe – idea budowy zintegrowanych przedsięwzięć hotelarskich na obszarach wiejskich.
17.15-19.15
Warsztaty szkoleniowe - źródła finansowania inwestycji na obszarach wiejskich.
19.30
Kolacja
2 dzień:
8.00- 8.30
Śniadanie
9.00- 9.50
1.Koncepcja architektoniczno-budowlana przykładowego hotelu na obszarach wiejskich.
2.Podstawa opracowania.
3.Rozwiazania konstrukcyjno-budowlane i materiałowe.
4. Rozwiązania aranżacyjne.
5. Charakterystyczne parametry przykładowego hotelu na terenach wiejskich.
9.50 – 10.00
Przerwa
10.00-10.45
1. Założenia architektoniczno-przestrzenne budynku przykładowego hotelu.
2. Przykładowe rzuty pomieszczeń: piętra, parteru, przykładowej jednostki mieszkalnej.
10.45-11.00
Przerwa kawowa
11.00-11.50
1. Program funkcjonalno-użytkowy przykładowego hotelu budowanego na obszarach wiejskich.
2. Adaptacja koncepcji architektoniczno-budowlanej do warunków danego obszaru wiejskiego.
3. Funkcje użytkowe przykładowego hotelu.
4. Charakterystyka inwestycji, lokalizacje, zagospodarowanie terenu.
5. Założenia przestrzenne budynku i terenu.
6. Ekologia jako dobre praktyki w hotelu.
11.50-12.00
Przerwa
12.00-12.45
1. Charakterystyka inwestycji, lokalizacje, zagospodarowanie terenu.
2. Założenia przestrzenne budynku i terenu.
3. Ekologia jako dobre praktyki w hotelu.
12.45-13.00
Przerwa kawowa
13.00-15.00
Warsztaty szkoleniowe - koncepcja architektoniczno-budowlana przykładowego hotelu na obszarach wiejskich.
15.00-17.00
Warsztaty szkoleniowe - program funkcjonalno-użytkowy przykładowego hotelu budowanego na obszarach wiejskich.
17.30
Wyjazd uczestników
9320026
1