Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Hotele szansą rozwoju terenów wiejskich

3 grudnia 2015
Polska Izba Hotelarstwa w ramach Planu działania SC KSOW realizuje cykl szkoleń pod nazwą Zintegrowane przedsięwzięcia hotelarskie – szansa rozwoju obszarów wiejskich”
Ich celem jest przedstawienie możliwości inwestowania w budowę hoteli na terenach wiejskich, a także promocja i reklama tych terenów dla rozwoju turystyki. W ramach projektu przeprowadzone będą badania porównawcze dotyczące dobrych praktyk w działalności w hoteli na terenie Niemiec i Polski, a także w gospodarstwach agroturystycznych.
W ramach projektu zostanie przeprowadzonych 9 dwudniowych szkoleń, każde na terenie innego województwa. Ich celem  jest podniesienie wiedzy potencjalnych inwestorów w zakresie organizowania i udziału w zintegrowanych przedsięwzięciach hotelarskich na terenach wiejskich oraz zapoznanie uczestników z możliwościami podejmowania inwestycji hotelowych na terenach wiejskich w ramach indywidualnej działalności gospodarczej.
Ilość miejsc w szkoleniach jest ograniczona i obejmuje maksymalnie 90 osób, tj. ok. 10 osób na każdym szkoleniu. Decyduje kolejność zgłoszeń. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Miejsca i terminy szkoleń:
Kielce 27-28.11.2013 Hotel „Pod Złotą Różą”, ul. Plac Moniuszki 7, 25-334 Kielce
Kraków 28-29.11.2013 Hotel „Royal”, ul. Świętej Gertrudy 26, 31-048 Kraków
Poznań 2-3.12.2013 Hotel „Ikar”, ul. Kościuszki 118, 61-717 Poznań
Wrocław 3-4.12.2013 Hotel „Orbis”, ul. Powstańców Śląskich 7, 53-332 Wrocław
Olsztyn 5-6.12.2013 Hotel „HP Park Olsztyn”, Al. Warszawska 119, 10-701 Olsztyn
Włocławek 9-10.12.2013 Hotel „Młyn”, ul. Okrzei 77, 87-800 Włocławek
Białystok 12-13.12.2013 Hotel „3TRIO, ul. Hurtowa 3, 15-399 Białystok
Lublin 17-18.12.2013 Hotel „Huzar”, ul. Spadochroniarzy 7, 20-043 Lublin
Warszawa 20-21.12.2013 Hotel „Mistral”, ul. Słoneczna 1, 05-270 Marki k/Warszawy
 
  Szczegółowy program szkolenia dwudniowego:
 
1 dzień:
10.00-10.50
1. Idea budowy zintegrowanych przedsięwzięć hotelarskich na obszarach wiejskich, ich wpływ na ożywienie podejmowania działalności gospodarczej mieszkańców obszarów wiejskich – współpraca
z lokalną społecznością.
2. Powiązanie sieci hoteli na obszarach wiejskich z istniejącymi gospodarstwami agroturystycznymi, gospodarstwami rolnymi i producentami z obszarów wiejskich.
3. Stymulowanie przedsiębiorczości w grupie małych i średnich firm na obszarach wiejskich.
4. Aktywizacja zawodowa młodzieży, podniesienie kwalifikacji zawodowych oraz integracja środowisk.
10.50-11.00
Przerwa kawowa
11.00-11.45
1. Centralna rezerwacja miejsc noclegowych dla hoteli na obszarach wiejskich.
2. Promocja walorów turystycznych i wypoczynkowych obszarów wiejskich.
3. Współpraca z władzami lokalnymi we wdrażaniu nowych technologii /bio-gazownie/.
11.45-12.00
Przerwa
12.00-12.50
Źródła finansowania inwestycji na obszarach wiejskich:
1. Jak stworzyć dobry biznesplan inwestycji hotelarskiej na terenach wiejskich?
2. Kluczowe zagadnienia modelowania strony przychodowej na przykładzie interaktywnej analizy lokalizacji przedsięwzięcia.
3. Walory turystyczne i wypoczynkowe obszarów wiejskich.                                    
4. Optymalizacja kosztów na przykładzie możliwości wykorzystania nowych technologii w zaopatrzeniu
w energię.
12.50-13.00
Przerwa kawowa
13.00-13.45
Źródła finansowania inwestycji na obszarach wiejskich:
1. Kredyty inwestycyjne (w tym omówienie kluczowych elementów wniosków).
2. Dotacje UE w perspektywie 2014-2020 (potencjalne źródła).
3. Inne mechanizmy finansowe.
14.00-15.00
Obiad
15.15–17.15
Warsztaty szkoleniowe –  idea budowy zintegrowanych przedsięwzięć hotelarskich na obszarach wiejskich.
17.15-19.15
Warsztaty szkoleniowe - źródła finansowania inwestycji na obszarach wiejskich.
19.30
Kolacja
 
2 dzień:
 
8.00- 8.30
Śniadanie
9.00- 9.50
1.Koncepcja architektoniczno-budowlana przykładowego hotelu na obszarach wiejskich.
2.Podstawa opracowania.
3.Rozwiazania konstrukcyjno-budowlane i materiałowe.
4. Rozwiązania aranżacyjne.
 5. Charakterystyczne parametry przykładowego hotelu na terenach wiejskich.
9.50 – 10.00
Przerwa
10.00-10.45
1. Założenia architektoniczno-przestrzenne budynku przykładowego hotelu.
2. Przykładowe rzuty pomieszczeń: piętra, parteru, przykładowej jednostki mieszkalnej.                        
10.45-11.00
Przerwa kawowa
11.00-11.50
1. Program funkcjonalno-użytkowy przykładowego hotelu budowanego na obszarach wiejskich.
2. Adaptacja koncepcji architektoniczno-budowlanej do warunków danego obszaru wiejskiego.
3. Funkcje użytkowe przykładowego hotelu.
4. Charakterystyka inwestycji, lokalizacje, zagospodarowanie terenu.
5. Założenia przestrzenne budynku i terenu.
6. Ekologia jako dobre praktyki w hotelu.
11.50-12.00
Przerwa
12.00-12.45    
1. Charakterystyka inwestycji, lokalizacje, zagospodarowanie terenu.
2. Założenia przestrzenne budynku i terenu.
3. Ekologia jako dobre praktyki w hotelu.
12.45-13.00
Przerwa kawowa
13.00-15.00
Warsztaty szkoleniowe - koncepcja architektoniczno-budowlana przykładowego   hotelu na obszarach wiejskich.
15.00-17.00
Warsztaty  szkoleniowe - program funkcjonalno-użytkowy przykładowego hotelu budowanego na obszarach wiejskich.
17.30
Wyjazd uczestników

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę