Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gratka dla piwnych smakoszy

3 kwietnia 2015
Jak warzyć piwo w domu   i jaka jest historia chmielowego trunku  mającego na całym świecie swoich fanów będzie można się między innymi dowiedzie w dniach 10 – 12 kwietnia ć podczas Targów Piw Regionalnych PIWOWARY  Łodzi .
 Organizatorzy – firma Interservis przygotowali też z myślą o miłośnikach tego niskoprocentowego trunku 300 piw do degustacji .  W trakcie targów organizowanych   będzie można też  poznać ofertę najbardziej znanych browarów z różnych części kraju, wziąć udział w warsztatach i prezentacjach. Specjaliści opowiedzą o produkcji, historii i pochodzeniu różnych rodzajów piw. Zdradzą także tajniki degustacji oraz odróżniania piwa górnej fermentacji od dolnej. Gościem specjalnym targów będzie krytyk kulinarny i prezenter telewizyjny – Robert Makłowicz, który pokaże jak gotować potrawy na bazie piwa.
Program targów PIWOWARY
 Piątek, 10 kwietnia 2015
 
12:00 - Czas dla biznesu.
Wystawcy zapraszają restauracje, klubokawiarnie, puby do zapoznania się z biznesową ofertą oraz rabatami targowymi.
 
18:00 - Światowe style piwne. Prowadzacy Marek Suliga
Światowy renesans styli piwnych zapoczątkowany został w Stanach Zjednoczonych pierwotnie przez piwowarstwo domowe. Do Europy trafił on na przełomie XX i XXI wieku. Obecnie w Polsce, dzięki browarom kontraktowym, regionalnym i rzemieślniczym, dostępne są piwa reprezentujące niemal wszystkie te style.
Dlaczego ich charakter jest tak zróżnicowany dowiesz się podczas warsztatów.
 
 
Sobota, 11 kwietnia 2015
 
12:30 - Domowe warzenie piwa- warsztat otwarty.
Jak zacząć przygodę z domowym warzeniem piwa, przedstawią Katarzyna i Damian z firmy piwoznawcy.pl Podczas wykładu poznasz surowce używane w procesie warzenia piwa. Eksperci przedstawią  każdy  z etapów tworzenia piwa domowym sposobem, samodzielnie zakapslujesz butelki . Porównasz smaki "domowych" piw.
 
13:30-17:00 Kurs Kiperski-prowadzący Maciej Chołdrych
W programie kurs kiperski. Maciej Chołdrych- nauczy profesjonalnej degustacji najciekawszych piw. Poznasz  profesjonalne metody szkolenia degustatorów,  nauczysz się ich oceny. Uczestnik kursu otrzyma certyfikat potwierdzający ukończenie pierwszego etapu wtajemniczenia w świecie kiperów.  
 
Cena kursu w cenie biletu
 
14:00 - Jak piwo zjeść, a nie wypić - gotowanie potraw na bazie piwa przez Roberta Makłowicza.
Jak piwo zjeść, a nie wypić?  Na to i inne pytania odpowie Robert Makłowicz, podróżnik, prezenter i krytyk kulinarny. Podczas pokazu gotowania dowiesz się jakich gatunków piwa użyć  do konkretnych potraw. Wszystko wzbogaci szereg ciekawych "piwnych" historii wraz z degustacją przygotowanych potraw
 
16:00 - Piwa Belgijskich Trapistów. Prowadzący Carl Kins z Belgii, Henri Reuchlin z Holandii. Wykład w języku angielskim.
Czym charakteryzują sie piwa Trapistów?  Czy to prawda,że ich pełen aromat otrzymuje sie po 150 latach leżakowania? Gdzie można spotkać klasztory Trapistów? Co wyróżnia piwa Trapistow i piwa klasztorne.
 
16:30 - Piwa Irlandzkie - Prowadzący Reuben Gray, John Duffy. Wykład w języku angielskim.
O piwach nowej fali piwowarstwa w Irlandii  opowiedzą Reuben Gray, John Duffy.
 Czy Irlandczycy zrezygnują z Guinessa?
 
18:00 – Wieczór w pubie PIWOWARY. Zatańcz z FEIRIN
Zapraszamy do pubu PIWOWARY, zatańcz z irlandzkim zespołem FEIRIN.
 
 
Niedziela, 12 kwietnia 2015
 
11:00 - 16:00 Giełda Birofilów - koszt uczestnictwa w cenie biletu
12:30 - Plebiscyt publiczności rozstrzygnięcie
 
13:00 - Festiwale piwne na świecie. Prowadzący Marek Suliga
Oktoberfest to niewątpliwie największy światowy festyn piwa na świecie, a jego tradycja sięga 1810 roku. W wielu krajach nie brak naśladowców tego pomysłu. Czemu początkowo miały służyć takowe festyny, jak są realizowane one obecnie realizowane, na czym polega piwna turystyka? Na te i inne pytania odpowie Marek Suliga.
Opracował: Obi oba
 

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę