Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Festyn pszczelarski

14 sierpnia 2003

Długiego weekendu nie będą mieli pszczelarze. W najbliższą niedzielę, 17 sierpnia organizują w Toruniu zjazd bartników z całego województwa.

Przygotowano okolicznościowe wystawy zabytkowych i nowoczesnych uli, sprzętu używanego w pasiece, słuchając fachowców będzie można poznać zwyczaje pszczół. Nie zabraknie oczywiście stoik handlowych z miodami, pyłkiem pszczelim, woskowymi figurkami. Na miejscu będzie można skosztować pajdy chleba z miodem i popić ją... miodem.

Tajemnice ula

Silna rodzina pszczela w pełni rozwoju - w czerwcu - liczy 40 do 80 tysięcy pszczół, podczas gdy wiosną zaledwie 10-12 tysięcy. W jednym ulu zamieszkują trzy postacie pszczół: pszczoły robotnice, trutnie w liczbie od 300 do 3000 i tylko jedna matka.

W okresie rozwoju matka składa dziennie średnio 1800 jaj. Pszczoły robotnice i matki posiadają żądło potrzebne do obrony i napaści, trutnie są bezbronne. W okresie natężonej pracy pszczoły żyją krótko 10-15 dni, natomiast od jesieni do wiosny 6-8 miesięcy.

Rodzina pszczela zużywa na swe utrzymanie w ciągu roku 50-80 kg miodu, 25-30 kg pyłku i ok. 30 litrów wody.
Do pracy w polu wylatuje 1/3 mieszkanek ula. Ich loty uzależnione są od pogody, temperatury powietrza, siły wiatrów, loty odbywają się w promieniu 1,5 - 2 km od ula. Każdego dnia pszczoła odbywa od 7 do 13 lotów, a w ciągu swojego życia 100 lotów po czym ginie.

Pszczoły najchętniej zbierają nektar o zawartości 30 proc. cukrów, z tego też powodu do ich ulubionych roślin należą rzepak, czereśnie, gryka, koniczyna, lucerna, mniszek, jabłoń. Najwięcej nektaru wydzielają rośliny w czasie dusznych nocy i przed burzą, gdy temperatura powietrza wynosi od 18 do 28 stopni. Natomiast deszcze wypłukują nektar, a przerwa w nasłonecznieniu powstrzymuje jego wydzielanie.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę