W siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 17 września odbyło się szkolenie dla hodowców zwierząt jeleniowatych.
Podczas szkolenia zastały przedstawione miedzy innymi informacje na temat możliwości tworzenia grup producentów rolnych przez hodowców jeleniowatych, uzyskania przez nich wsparcia w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 oraz wspierania tworzenia grup producentów rolnych w ramach PROW 2014 – 2020, a także możliwości wprowadzania na rynek mięsa zwierząt jeleniowatych.
Daniele i jelenie hodowane w zagrodach doskonale wykorzystują nisze ekologiczna . Mogą być hodowane tam, gdzie nie można hodować krów czy owiec. Wykorzystują wszelkiego rodzaju zioła i te rośliny, których nie chcą jeść krowy czy owce( np. pokrzywa czy oset). Jedzą między innymi dziki bez , tarninę dzika różę kruszynę i inne rośliny krzaczaste. Wszystko to wpływa na jakość mięsa.
Jak podkreślają hodowcy sposób hodowli danieli prowadzony jest bez nawożenia mineralnego, bez herbicydów i pestycydów. Jest więc przyjazny środowisku, a zatem mięso pozyskiwane z tych hodowli posiada najwyższe walory ekologiczne i smakowe.
Hodowla zagrodowa danieli i jeleni jest przyjazna środowisku, zachowuje walory krajobrazowe , chroni wody gruntowe przed degradacją a wszystko to jest wynikiem prowadzonej hodowli ekstensywnej.