Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czas na jelenie

18 września 2013
W siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 17 września odbyło się szkolenie dla hodowców zwierząt jeleniowatych.
Podczas szkolenia zastały  przedstawione miedzy innymi informacje na temat możliwości tworzenia grup producentów rolnych przez hodowców jeleniowatych, uzyskania przez nich wsparcia w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013  oraz wspierania tworzenia grup producentów rolnych w ramach PROW 2014 – 2020, a także możliwości wprowadzania na rynek mięsa zwierząt jeleniowatych.

Daniele i jelenie hodowane w zagrodach doskonale wykorzystują nisze ekologiczna . Mogą  być hodowane tam, gdzie nie można hodować krów czy owiec. Wykorzystują wszelkiego rodzaju zioła i te rośliny, których nie chcą jeść krowy  czy owce( np. pokrzywa czy oset). Jedzą  między innymi  dziki bez , tarninę dzika różę kruszynę i inne rośliny krzaczaste. Wszystko to wpływa na jakość mięsa.
 
Jak podkreślają  hodowcy sposób hodowli danieli prowadzony jest bez nawożenia mineralnego, bez herbicydów i pestycydów. Jest więc przyjazny środowisku, a zatem mięso pozyskiwane z tych hodowli posiada najwyższe walory ekologiczne i smakowe.

     
     


Hodowla zagrodowa danieli i jeleni jest przyjazna środowisku, zachowuje walory krajobrazowe , chroni wody gruntowe przed degradacją a wszystko to jest wynikiem prowadzonej hodowli ekstensywnej.



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę