O rolnictwie można mówić i pisać wiele, tak też się dzieje. Jedni twierdzą, że nowoczesność mu szkodzi, ponieważ nawozy sztuczne i pestycydy obniżają wartość zdrowotną żywności, inni narzekają na nierentowność z uwagi na złą politykę urzędniczą, konkurencyjność cenową produktów rolnych pochodzących z innych krajów itd. Życie pokazuje jednak, że każdy kraj, tej gałęzi gospodarki potrzebuje. Musi na rolnictwo stawiać i rolników wspierać. By sparafrazować klasyka; kondycja społeczeństwa taka będzie, jak dobre i zdrowe produkty rolne zjadać będzie. Brzmi to, jak truizm, ale to fakt. Gdzie najlepiej można poznać blaski i cienie tego sektora, naturalnie na targach rolniczych. Na takiej rolniczej imprezie zainteresowani spotkali się 19.01.2017 w Berlinie. Tego właśnie dnia rozpoczęły się największe światowe targi rolno – spożywcze Grüne Woche, których tegorocznym krajem partnerskim były Węgry.
Targi, o których mowa, uroczyście otworzyli: węgierski minister rolnictwa – dr Sandor Fazekas, niemiecki minister rolnictwa – Chrystian Schmidt, prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Rolników – Joachim Rukwied, Komisarz EU ds. Rolnictwa Phil Hogan oraz prezes Targów Berlińskich – Chrystian Göke.
W tegorocznych targach wzięło udział ponad 1650 wystawców z 66 krajów. Niezależnie od krajów, swoją ofertę prezentowały: regiony, miasta, indywidualni producenci artykułów spożywczych i komponentów do produkcji rolno – spożywczej, producenci i dystrybutorzy sprzętu rolniczego, hodowcy kwiatów, rolnicy i ogrodnicy, instytuty badawcze oraz przedstawiciele lekarzy weterynarii.
Polskę reprezentowali: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ambasada Polska w Berlinie, Urzędy Marszałkowskie Województw: Małopolskiego, Wielkopolskiego, Dolnośląskiego, Lubuskiego, Kujawsko – Pomorskiego, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Mleczarnia Mlekovita, Zakład Przetwórstwa Rybnego Jesiotr z Konina, Tłocznia Soków Owocowych Vero z Dmosina, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, restauracja Piwniczka u Jerzego Waśkowskiego w Karwii, Wytwórnia Lodów Miś, Sklep ze zdrową żywnością i restauracja U Zosi, Organizacja Producentów Ryb Jesiotrowych, Uzdrowisko Busko Zdrój, Uzdrowisko Kołobrzeg, Hotel i restauracja Leda z Kołobrzegu, Browar Wschowa, Browar Koreb, Restauracja Kalinka, producent domowych wędlin Salcum – Fixum, Tłocznia Maurera, Morski Instytut Rybacki i Polska Organizacja Turystyczna.
Polskie Stoisko Narodowe otworzyli Wiceminister Rolnictwa - Ryszard Zarudzki oraz Ambasador Polski w Berlinie - Andrzej Przyłębski.
Na targach było smakowicie, kolorowo i tłoczno. Wystawcy prześcigali się w prezentacji swoich produktów, w myśl doskonale znanego podstawowego kryterium skutecznego handlowania: co zaakceptują oczy i podniebienie – to się sprzeda. Polska oferta – urozmaicona, atrakcyjna - cieszyła się dużym zainteresowaniem. Choć polskie produkty spożywcze mają wyrobioną markę, to trzeba przyznać, że producenci zadbali, by rozbudzić wszystkie zmysły gości i zainteresować ofertą. Degustacja była jednym ze sposobów. Największym zainteresowaniem cieszyły się stoiska: mleczarni Mlekovita, Tłoczni Soków Owocowych Vero, Uzdrowiska Busko – Zdrój, które proponowało wodę mineralną – Buskowianka. Na stoisku Małopolski, można było zobaczyć na żywo, proces przygotowywania pierogów, stoisko Pomorza Zachodniego, reprezentowała, między innymi, restauracja Hotelu Leda w Kołobrzegu. Kucharze przygotowali degustację ryb, połączoną z możliwością zakupu produktów szefa kuchni, Uzdrowisko Kołobrzeg oraz stoiska z polską zdrową żywnością zwłaszcza wędlinami – były oblegane. Dużym zainteresowaniem cieszył się również pokaz przyrządzania ryb bałtyckich, prowadzony na żywo przez szefa kuchni i właściciela restauracji Piwniczka u Jerzego Waśkowskiego.
Na każdym stoisku na gości czekały degustacje i możliwość zakupu polskich markowych produktów spożywczych po atrakcyjnych cenach. Niestety, w przeciwieństwie do poznańskich targów Polagra o podobnym profilu, polska prezentacja na tych największych światowych targach, była bardzo skromna. Zabrakło wielu znanych, nagrodzonych, polskich producentów zdrowej żywności oraz sprzętu rolniczego np. Ursusa, czy sprzętu dla przemysłu spożywczego np. firmy Hert wyposażającej piekarnie i cukiernie.
Polskie stoiska odwiedził również Starosta Powiatu Siedleckiego - Dariusz Stopa wraz z niemieckimi partnerami. Wielu odwiedzających również degustowało i kupowało polski smalec z gęsi, oferowany przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi, promującej wolny, ekologiczny chów gęsi.
Oprócz Polaków ciekawe stoiska miały również Węgry jako partnerzy, Czechy, Ukraina, Niemcy, Austria i Szwajcaria. Swoją ofertę z produktami spożywczymi zaprezentowały również Chiny.
Targi, o których mowa, podzielone były na kilka segmentów np.: pokazowa zagroda doświadczalna ErlebnisBauernhof, strefa kwiatowo – ogrodowa, strefa produktów bio oraz strefa winiarska.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się pokazowa zagroda doświadczalna, czyli ErlebnisBauernhof, której motywem przewodnim było - śniadanie. Pod tym hasłem ponad 50 wystawców prezentowało nowoczesne wyposażenie obór i zagród, pokazowe piekarnie, masarnie, promowano zdrowe mleko, pokazywano sprzęt rolniczy, choć specjalizujących się w tym wystawców było niewielu. Stowarzyszenie Praktykujących Weterynarzy udzielało porad dotyczących zwierząt hodowlanych i domowych.
Organizatorzy pomyśleli również o dzieciach. Dla nich przygotowano tematyczne ścieżki edukacyjne, pokazy oraz zorganizowano targowe przedszkole, w którym prowadzono warsztaty na temat rolnictwa oraz zdrowej żywności. Podczas warsztatów dzieci poznawały specyfikę zawodu rolnika, sprzęt wykorzystywany w gospodarstwie i zwierzęta hodowane na wsi. Dzieci uczyły się przyrządzać posiłki np. zdrowe kanapki. Tu również wystawiały się instytuty naukowe, specjalizujące się w badaniach roślin i produktów spożywczych, konsultanci zaś z niemieckiego Ministerstwa Rolnictwa udzielali porad prawnych oraz dotyczących finansowania gospodarstw rolnych. Ciekawa była również hala ogrodowo – kwiatowa, w której prezentowano wiele gatunków kwiatów i krzewów oraz sprzedawano nasiona, a ogrodnicy udzielali porad dotyczących uprawy roślin ogrodowych. Na uwagę zasługuje również hala „bio” poświęcona żywności ekologicznej, w której rolnicy, producenci i dystrybutorzy sprzedawali zdrową żywność pochodzącą z upraw i produkcji ekologicznych. Na scenie, rolnicy prowadzący certyfikowane gospodarstwa ekologiczne opowiadali o swoim procesie produkcji, produktach i specyfice swoich gospodarstw.
Nie zabrakło również prezentacji zwierząt hodowlanych i domowych. W jednej z hal przygotowano specjalny wybieg, na którym prezentowano zwierzęta hodowlane, zwłaszcza konie. Obok wybiegu pokazowego zlokalizowane były boksy ze zwierzętami, np.: końmi, owcami, kozami, osłami, czy krowami, co stanowiło dużą atrakcję dla dzieci, niektóre z nich pierwszy raz widziały żywą owcę, czy kozę.
Niestety, nie odbyło się bez mankamentów organizacyjnych. W tym roku zabrakło targowych linii busowych, kursujących pomiędzy halami targowymi, nie było bezpłatnych transferów autokarowych do partnerskich hoteli, z/na lotniska i z/do dworca kolejowego.
Targi to nie tylko zwiedzanie stoisk, rozmowy handlowe, prezentacja oferty i produktów, czy okazja na zrobienie zakupów produktów z całego świata w promocyjnych cenach, ale również możliwość poszerzenia swojej wiedzy poprzez udział w licznych prezentacjach, forach dyskusyjnych, warsztatach i konferencjach. Do najważniejszych wydarzeń kongresowych należały: konferencja Węgier jako kraju partnerskiego, Światowa Konferencja Ministrów Rolnictwa, podczas której ministrowie dyskutowali o problemach rolnictwa w poszczególnych krajach i o współpracy międzynarodowej. Poruszali również problem polityki rosyjskiej wobec Europy i Putinowskiego embarga na produkty rolne europejskie do Rosji. Inne ważne konferencje to: konferencja Niemieckiej Izby Weterynaryjnej, konferencja poświęcona żywności bio, konferencja Stowarzyszenia Producentów Mleka, na której omawiano problem kryzysu mlecznego i plany rozwojowe producentów mleka, konferencja poświęcona rozwojowi rolnictwa i ochrony klimatu, konferencja poświęcona nowym biopaliwom, konferencja poświęcona ochronie wód powierzchniowych i ich znaczeniu w rolnictwie, konferencja Stowarzyszenia Austriackich Eksporterów Rolniczych na temat aspektów prawnych i handlowych w eksporcie austriackich produktów rolnych do Niemiec, konferencja poświęcona etiopskiej produkcji kawy oraz konferencje poszczególnych krajów i regionów. W ramach targów odbyło się również forum dyskusyjne na temat aspektów prawnych w rolnictwie oraz dotyczących ochrony roślin. Podczas tej debaty eksperci i politycy dyskutowali również na temat wprowadzenia podatku na ochronę roślin, którym byliby obciążeni producenci chemicznych środków ochrony roślin.
Targi odwiedziło, w ciągu pierwszych dni, ponad 300 000 zwiedzających.
Mam nadzieję, że Tym, którzy z różnych powodów na targach być nie mogli, a ciekawi ich to wydarzenie, powyższe sprawozdanie pozwoli zorientować się w zawartości merytorycznej imprezy.
Tekst i zdjęcia: Bartosz Karwacki