Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Światowe ceny żywności najniższe od lipca 2016 r.

4 października 2018
Światowe ceny żywności najniższe od lipca 2016 r.

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się we wrześniu do 165,4 pkt. wobec 167,7 pkt. w sierpniu (-1,4% m/m) i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od lipca 2016 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen 4 z 5 jego składowych: zbóż (-2,8% m/m), produktów mlecznych (-2,4% m/m), oleju roślinnego (-2,3% m/m) oraz mięsa (-0,1% m/m). Przeciwny efekt miał wzrost cen cukru (+2,6% m/m). W ujęciu rocznym ceny żywności obniżyły się we wrześniu o 7,4% wobec spadku o 5,4% w sierpniu.

W strukturze danych na szczególna uwagę zasługuje spadek składowej dla cen zbóż. W znacznym stopniu odzwierciedla on korektę cen zbóż do jakiej doszło we wrześniu na najważniejszych giełdach surowcowych. Czynnikiem stabilizującym ceny zbóż są bowiem zgromadzone w poprzednich latach ich znaczące światowe zapasy.

W kolejnych miesiącach oczekujemy, że światowego ceny żywności kształtować się będą w łagodnym trendzie spadkowym, czemu sprzyjać będą prognozowane przez nas niższe ceny produktów mlecznych, oleju roślinnego oraz mięsa. Przeciwny efekt będą miały wyższe ceny cukru.

 

 

 

Credit Agricole Bank Polska S.A. / FAO


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę